Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédtechnika

Fiatal férfi tanítványommal beszélgettem a tiszta kommunikáció előnyeiről

és megosztotta velem a hangfejlesztés órán tanult technikával kapcsolatos tapasztalatát.

Arról beszélt, hogy mennyire nem tudta eddig kimondani és felvállalni az érzéseit, ha valamiről más a véleménye, vagy rossz érzést váltott ki benne egy-egy történés, amit a másik ember okozott. És itt most nem is párkapcsolatról beszélt, hanem a családi és baráti körben történtekről.

Az érzések, a vélemény felvállalásával kapcsolatban az volt a félelme, hogy akkor a másik megsértődik, esetlegesen elveszíti őt. Csakhogy a magunkban tartott dolgok feszítenek és az önbecsülésünk csökken. Mindez meglátszik a testtartásunkon.

Egy nagyon egyszerű kommunikációs technikát tanítottam meg számára és a következő órán azzal a tapasztalattal jött, hogy jobban ki tudja húzni magát, növekedett az önbecsülése, ezáltal saját maga iránti tisztelete és láss csodát, a másik emberrel történt őszinte beszélgetések nemhogy a kapcsolat végét jelentették, hanem inkább az elmélyülését.


Azt is megfigyelte, hogyha nem vállalta fel az érzéseit, vagyis mellé beszélt, akkor felment a hangja, elvékonyodott. Ha őszintén kimondta - természetesen megfelelő módon -, ami benne van, akkor a hangja mélyülni kezdett, és ezt a testtartása is követte, mert egyenesebb lett.


Nézd meg, hogyha őszintén elmondod, ami benned lejátszódik, akkor milyen lesz a hangod és a testtartásod. Változtass és akkor változnak az emberi kapcsolataid is, s a magaddal való kapcsolatod.

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál, s a megfelelő beszédtechnika megmaradjon.

egyensulyban.com