Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédhangfejlesztés

Ádám, egyetemista

"Ameddig visszaemlékszem, mindig is halk voltam, erőtlen volt a hangom. Később elkezdtem hadarni, illetve igyekeztem a mondandómat minél tömörebben megfogalmazni és amikor csak lehetett, úgy a beszédet általában kerülni. Mindenhonnan kaptam negatív megjegyzéseket a hangomat, beszédemet illetően, mintha nem éreztem volna eddig is magamat elég rosszul miatta. Sokszor visszakérdeztek, hogy mit is mondtam, amikor harmadszorra mondja az ember ugyanazt és a másik fél még mindig nem érti, az igazán kellemetlen tud lenni. Időnként természetesen valakitől jött a problémára a megoldás, miszerint egyszerűen hangosabban és lassabban kéne beszélnem. Irigylem azt, akinek ez ennyire könnyen megy.
 
Sokáig úgy voltam vele, hogy nekem "nem működik" a hangom, ahogy kéne, javítani ezen nem tudok. Egyetemen azonban a prezentációk, csapatmunkák során elkeserítően rossz élmény volt ezzel a hanggal jelen lennem, így, amikor végleg megelégeltem, akkor kezdtem megoldás után kutatni. Végül felvettem Zsuzsannával a kapcsolatot.

Mióta járok az óráira nagyon sokat fejlődött a hangom. Eleinte ugyan lassabb ütemben, de nyilván egy kb. 20 év alatt kialakult állapotot nem is lehet egyik napról a másikra megváltoztatni. Nálam nagyjából fél év után történt egy váltás, elkezdtem tényleg érteni és érezni, mi történik hangadás közben. Most már a beszéd alatt elkövetett hibáim okait gyakran be tudom azonosítani és tudom, hogyan javítsak rajtuk. A hangomat a korábbihoz képest mélyebbnek, levegősebbnek érzem. Könnyebben ejtem ki a szavakat, a torkom is egyre ritkábban szorul össze, a hadarásom pedig teljesen megszűnt. A rettegett visszakérdezés is csak ritkán fordul elő, a tanultakat használva elsőre is meg tudom értetni magamat.
 
Zsuzsanna minden felmerülő problémára elő tud állni valamilyen megoldással, gyakorlattal. Az órák lazák, de ez sosem megy a hatékonyság rovására. A beszédtechnikán kívül sokat lehet tőle tanulni mindenről, ami a kommunikációhoz köthető. Neki köszönhetően most már tudom, hogy érdemes foglalkozni a beszédbeli problémákkal, mert igenis lehet rajtuk változtatni, nem mindig könnyű, de mindenképpen megéri."

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál.

egyensulyban.com