Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédhangfejlesztés

Írásképváltozás és hangváltozás tapasztalataim szerint összefügg

Amíg kapkodó, gyors beszédű volt Hölgy tanítványom, addig az írása is hasonló kommunikációról árulkodott. Ahogy lelassult a beszéde a Hangfejlesztés órák eredményeként, úgy változott az írásképe: kerekebb betűkkel ír.

Alacsony önbecsüléssel keresett meg még régebben egy másik Hölgy tanítványom. Nagyon sokat dolgoztunk vele, hogy lelkileg is el tudja fogadni az új hangját, hiszen az másképpen szól, mint a régi. A régi hangja olyan elbújós volt, az új hangja nagyon is érthető.
Pár hónap elteltével tanítványom arról számolt be, hogy megváltozott az írása is: már nem ír olyan kis betűkkel, hanem jóval nagyobbakat használ.

És még egy tapasztalat az írásbeli kommunikáció és hangbeli "nem tetsző" tünetek, elakadások összefüggésével kapcsolatban:

Egyik Férfi tanítványom úgy került hozzám, hogy azt érezte, nem bírja a hangerejét megtartani, nagyon elfárad, amikor munkahelyi megbeszélést tartanak. Tudni érdemes, hogy zajos munkahelyen dolgozik.
Az ő írásképe nagyon összezsúfolt volt, mintha szűk lett volna a hely, ahová írt. A beszédbeli fáradtságának oka a kis levegővételek voltak, mintha szűk lett volna a tüdeje ahhoz, hogy nagyobb levegőket tudjon venni.
Ez a szűk-ség megmutatkozott mindkét kommunikációjában.

Talán érdemes megvizsgálnod az írásképedet neked is: vajon milyen benyomást kelthet másokban?

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál.

egyensulyban.com