Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédhangfejlesztés

Tulajdonképpen jó 2. benyomást alakítok ki az embereknek.

Az első benyomás Rólad a kinézeted, kisugárzásod, ruházatod, testbeszéded, megjelenésed, kézfogásod..

A második benyomás: a Hangod.

Amennyiben az első és a második benyomás Rólad a kivülálló számára nem összeegyeztethető, vagyis nagyon eltér a beszédhangod attól, amit várnak a testalkatod, kisugárzásod, munkahelyi pozíciód alapján, akkor sok időnek szükséges eltelnie, míg jobban megismerik, milyen is vagy, mik a szándékaid. Több időnek kell eltelnie, mire bizalmat szavaznak Neked az emberek.

Többen fordulnak Hozzám hasonló gonddal.

Például akadt olyan vezetői beosztású Férfi tanítványom, aki túl fiatalos arcú, s mindig bizalmatlanok voltak az emberek Vele: egy „kisfiú” fogja majd megoldani a gondunkat?

Amikor mostanában megszólal, hamarabb kap bizalmat és „kisfiú” helyett férfi megnevezést, mivel a hangja nyugodt és mélyebb lett. Vagyis a második benyomással felül tudja írni, helyesbíteni képes az első benyomást.

Egy másik, felsővezetőként dolgozó Tanítványom pedig arra panaszkodott, hogy 3-4 üzleti találkozónak is el kell telnie, mire megismerik és jobban együttműködnek vele. Mióta megértette, mennyire fontos a hang, azóta könnyebben és magabiztosabban tárgyal.

Egy középvezető Hölgy tanítványom pedig toborzással foglalkozik, s a hangfejlesztése előttig a gyenge beszédhangja miatt a főnökénél nehéz volt a javaslatait elfogadtatnia. Ma már könnyebben hallgatnak rá.

De mesélt órán egy Hölgy tanítványom olyan munkatársnőről is, akinél megfigyelte, hogy nagyon jól dolgozik, azonban a hangja bizonytalan és ezért évek óta nem halad felfelé a ranglétrán. (Tanítványaim ugyanis tapasztalatot szereznek abban is, hogy ösztönösen és már értő módon megfigyelik, környezetükben ki hogyan beszél, s az emberek hangja hogyan rombolja előrehaladásukat, emberi kapcsolatrendszerüket.)

És több olyan férfival dolgoztam az elmúlt évek során, akik nagyobb termetűek, magasak, s a hangjuk erőtlen, bátortalan volt a beszédképzés előtt. Illetve hölgyek esetében az szokott előfordulni, hogy túl kislányos az arcuk, s a vékonyabb, magas vagy halk hangjuk ezt a benyomást még fokozza. Ilyen esetben a megfelelő beszédlégzés megtanulása után a hang mélyül, s például a telefonban sem tegezik már le őket.

Amennyiben magadra ismertél a fentiek alapján, akkor érdemes más hangadásban gondolkodnod, mivel a hangod alakítható, nem pedig egy állandó dolog, mint a szemed színe.

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál.

egyensulyban.com