Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédhangfejlesztés

Felcsúszik a hangom, nem tudom uralni, elnyomja a külső zaj

1., „Felcsúszik a hangom, ha gyorsan megyek, sietek valahová és utána beszélnem kell.” – számolt be egy megfigyeléséről Mónika tanítványom. Ennek oka, hogy nagyobb fizikai terheléskor megváltozik a légzésed. Ilyenkor, ha nem sajátítottad el a helyes beszédlégzést, és az nem lett automatikus nálad, akkor előfordul, hogy a hangodat nem tudod uralni.

2., Több olyan hölgy tanítványom van, aki edzőként dolgozik. Ők megfigyelték, hogy aerobikon és pilates edzésen helyén van a hangjuk, mert jobban figyelnek a légzésükre, a testükre. Inkább akkor érzékelnek erős hangi gyengülést, amikor ők maguk nem edzenek, hanem személyi edzőként csak tanítják, javítják ügyfelük mozgását.

3., Neked is gondot okoz, hogy túlkiabálj bizonyos zajokat? Nemrégen emiatt fordultak hozzám, és ilyenkor az emberek azt hiszik, hogy gyenge a hangszáluk, pedig nem biztos. Ha van elég levegőd és előjön a mellzöngéd, akkor ezek a tünetek megszűnnek. Persze nem az útfelbontáskor keletkező erős hangokat fogod túlbeszélni. :D
Ehhez csatlakozik Veronika tanítványom tapasztalata. Egyik nap a fürdőszobai csobogó víz mellett kellett beszélnie és a párja nem értette, mit mondott, amit vissza is jelzett. Veronika vett egy nagy levegőt és megismételte a mondandóját. Ezt már értette a másik fél. :)

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál.

egyensulyban.com