Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédhangfejlesztés

Veronika, projekt koordinátor

Veronika tanítványom volt olyan kedves és megosztotta veled tapasztalatát, amit ezúton továbbítok neked:

„Tegnap négyéves fiam a kádban autózott – persze, hiszen az egész világ autópálya! De a fürdés is véget ér egyszer és ki kell jönni a kádból.
- Csillagom, vége a fürdésnek, gyere ki! – az autók tovább robogtak körben a kád szélén.
- Most már gyere, vége a fürdésnek!
- Brrrr-brrrr ...
Elgondolkodtam a rendelkezésre álló eszközeimen (szerencsére a fáradtságnak és a türelmetlenségnek ezen a szintjén még képes voltam rá) és eszembe jutottak a hangképzésen tanultak: mély levegő, lassabb ritmus, laza állkapocs.
- B. [a kisfiú nevét csak rövidítve írjuk ki – a szerk.], most már ideje kijönni a kádból! – a hangom érezhetően mélyebben zengett, sürgetés nem volt benne – és a kölyök felhúzott szemöldökkel hátrafordulva rám nézett.
Vajon mi váltotta ki a hatást? A lassítás? Vagy a szemrehányás hiánya? Vagy a mellzönge? Vagy mindez együtt?
Mindenesetre sikerült a játékba belemerült gyerek figyelmét megszerezni, ami köztudottan nem könnyű, de az egyetlen módja, hogy egyáltalán eljusson hozzá a szülői üzenet. A tanult technika az élet egy apró mozzanatában – tulajdonképpen zavarmentes, laboratóriumi tesztelés során – bevált.

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál.

egyensulyban.com