Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédhangfejlesztés

Ádám, kereskedelmi elemző

„Zsuzsannával már nem egyszer beszélgettem arról, hogy miért nem tanítják a hangképzést általános iskolától kezdve. Erős meggyőződésem, hogy sokkal több kellemes élményben lenne részünk életünk során. Egy személyes példával támasztom ezt alá.

Mostanra eljutottam odáig, hogy a környezetem határozottan észreveszi a változást. Folyamatosan kérdezik, hogy tegnap milyen volt a buli? Nem a buli miatt mélyebb és kellemesebb a hangom, csak nincsenek hozzászokva az ilyenfajta változás lehetőségéhez. Megváltozott ahogyan kezelnek, ahogy rám néznek, ahogy velem beszélgetnek. Eddig számomra nem tapasztalt módon élvezik a társaságomat, sőt keresik azt. Láthatóan pozitív hatást váltok ki belőlük, mikor beszélek.

Egy érdekességet is megfigyeltem. Az emberek szeretik, ha babrálják őket, például a fodrásznál. Amikor nekünk annyi a dolgunk, hogy ülünk, és a fodrász vágja a hajunkat, szuper érzés átadni magunkat a semmittevésnek. A fodrász ránk koncentrál és megérint bennünket, mi meg csak nézünk ki a fejünkből. Ilyenkor az úgynevezett flow élményt is átélhetjük (véleményem szerint), annak ellenére, hogy Csíkszentmihályi Úr nem pont erre a szituációra definiálta a flow állapotot. A történethez visszakanyarodva: azt tapasztaltam, hogy simán a hangomtól is képes néha egy-egy hallgatóm ebbe az állapotba kerülni, pusztán a vibrálás miatt, mely a beszédemmel jár. Látható rajtuk, mennyire élvezik, ha beszélek, bármi is legyen a mondandóm.

Számomra furcsa érzés, mert eddig igyekeztem lezavarni a beszédet, amilyen gyorsan csak lehet. Megszoktam a hallgatóságom érdektelenségét.

Röviden megpróbálom összefoglalni a változás közvetlen és közvetett hatásait:

 1. Szívesebben beszélek, így szívesebben fejtem ki a véleményemet, többet hallatom a hangomat
 2. Észrevesznek
 3. Érdeklek másokat, érdeklődnek a véleményem iránt
 4. Egyre többen szeretnek a közelemben lenni, bármit csinálok
 5. Folyamatosan pozitív visszacsatolást kapok, mert „láthatóvá” vált, amit csinálok, és megértenek
 6. Nagy mértékben javulnak a kapcsolataim, mind a baráti, mind a munkakapcsolataim
 7. Sok dolog, amihez eddig külön erőfeszítés kellett, a fentiek miatt kifejezetten könnyeddé vált
 8. Magabiztosabb vagyok
 9. Ez még jobb teljesítményt eredményez
 10. Nem okoz különösebb gondot, hogy ismeretlenekkel gyorsan, jó beszélgető viszonyba kerüljek
 11. Ami a legfontosabb, reményt kaptam arra, hogy sokkal jobb ember legyek, méghozzá az, aki eddig csak a fejemben voltam és nem mertem előhozni a negatív visszacsatolások miatt

Ha ferde szemmel olvassa ezt valaki, akkor megértem, nem könnyű elképzelni, hogy a hangunk kellemessé válása a fentiekkel jár. Egy kis eszmefuttatással viszont hamar meg lehet érteni az okát. Íme:

Társadalomban élünk, emberek vesznek körül. Az emberi kapcsolataink határozzák meg a viselkedésünk és önképünk nagy részét. Emberi kapcsolatainkat legtöbbször beszéden keresztül ápoljuk. Ha kellemes a hangunk, netán vonzó, szívesen vannak körülöttünk az emberek, és jó kapcsolataink lesznek. Sok okos kutató elmagyarázta már, hogy a beszéd információtartalmának viszonylag kis része maga a leírható tartalom. A többi a hangszín, hanglejtés és egyebek.

Zsuzsanna ehhez a nagyobb részhez ad hozzáférést. Ahhoz a részhez, amit sokan elhanyagolunk. Remélem, erre egyre többen jönnek majd rá, mert én is szívesebben töltöm az időmet olyannal, akit élvezet hallgatni.”

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál.

egyensulyban.com