Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédhangfejlesztés

Tapasztalatok

Edit: "Másfél évvel ezelőtt kerestem rá az interneten

egy beszédtechnika tanárra, mert hosszú évek óta küzdöttem az elgyengült, „nyöszörgős" hangommal. Úgy éreztem, hogy addig senki sem tudott rajtam segíteni, de nem akartam feladni.

Dorottya: "Több, mint 10 évig külföldön éltem, tanultam,

ami sajnos a beszédemre is rányomta a bélyegét. Amikor hazaköltöztem Magyarországra, sokszor azt a visszajelzést kaptam, hogy nem értik, mit mondtam, vagy azt gondolták, tájszólással beszélek. A kommunikációmon érződött, hogy angolosan mondok ki bizonyos betűket. Szerettem volna ezen javítani és fontos volt számomra, hogy olyan szakembert találjak, aki holisztikus megközelítéssel dolgozik. Így találtam rá Zsuzsannára.

Annyira visszafogja magát, hogy ne zavarjon senkit,

hogy még a levegőt is visszafogja, hogy a légzésével se zavarja meg a másik embert. - ezzel az életszemlélettel sokan jönnek hozzám.

Mi vele a gond?

Az, hogy egyfajta folyamatos gátlás-érzetet okoz hangadás közben. Ugyanis ha nincs levegő, ami megmozgatná szabadon a hangszalagjaidat, akkor a hangadás egyáltalán nem felszabadult, sőt, fullasztó érzést nyújt.

Milyen az, ha helyreáll a beszédlégzésed, s ezáltal a hangadásod?

Íme néhány órán elhangzott beszámoló:

Zsolt: "Azért kerestem rá a neten a beszédtechnikára,

mert vezetőként egyre több alkalommal kell nyilvánosan beszéljek, és bár meggyőzően és hatásosan szerettem volna megnyilvánulni, nem voltam elégedett az eredménnyel. Úgy éreztem, túl halk vagyok, orrhangú, és monoton a hanghordozásom, emiatt gyakran éreztem, hogy a kommunikációm erőtlen és nem vesznek komolyan mindennapi helyzetekben.

Arra számítottam, hogy az órákon csupán hangképzési technikákat kapok, melyeket szorgalmasan gyakorolva lassanként javulni fog a kommunikációm.

Újabb tanítványi tapasztalat érkezett, ezúttal Melindától:

Nagyon hálás vagyok, hogy az interneten rátaláltam Zsuzsannára. Azzal kerestem meg, hogy segítsen stabilizálni a valódi hangom, de ennél jóval többet kaptam.

Hatalmas érték, hogy Zsuzsanna holisztikusan közelítette meg a problémám. Igazán fantasztikus tudással és egy komplett módszertannal rendelkezik, kiváló hangfejlesztő tanár.

Orsi: "Azért kerestem rá a hangfejlesztésre,

mert megelégeltem, hogy rendszeresen nem hallják, amit mondok, és ettől kevesebbnek érzem magam. A visszafogott személyiségemből adódik, hogy nehezen fejezem ki magam, szorongással tölt el, ha meg kell szólalnom, és ettől erőtlenné válik a hangom

Gábor tanítványom megosztotta tapasztalatait:

A kommunikációmat és a fellépésemet már régóta fejleszteni szerettem volna.

Elcsukló, vékony, erőtlen hang jellemzett. Társaságban nem mertem megszólalni, kapcsolatot teremteni. Az önbizalmam is fokozatosan romlott emiatt. Külső szemmel is látni lehetett rajtam, hogy nem vagyok magabiztos.

Megelégelve ezeket, felkerestem Zsuzsannát. Már az első alkalommal nagy tudásra tettem szert általa. Hangomon kívül belső értékeimre is nagy hangsúlyt fektetett.

Hogy mit értem el a 6 hónap alatt?

András, járműmérnök

Korábban sok embertől kaptam azt a visszajelzést, hogy nagyon halkan beszélek és én sem voltam megelégedve a saját hangommal, ezért jelentkeztem hangfejlesztésre.

Krisztina tanítványom tapasztalata

Zsuzsannához akkor kezdtem el járni, amikor közeledett a szinkronhang vizsgám. Szerettem volna jól szerepelni… már az első alkalom után tudtam, hogy nagyon jó helyen járok, és azon túl, hogy a vizsgára magabiztosabbá válik a hangom, mást is fogok kapni.

 

Akkoriban felső vezetőként dolgoztam, rengeteg fontos szituációban kellett hallatni a hangomat. Meggyőzően, hitelesen, úgy, hogy odafigyeljenek rá(m).

 

Feri: “Bő másfél évvel ezelőtt ...

... vettem részt az első órán Zsuzsannánál. Már azon az alkalmon olyan dolgokat tanított, ami tudás önmagában is kincset ér :)

Miért jelentkeztem Zsuzsannához órára?

Tanítványi tapasztalat – órán hangzott el:

Hölgy tanítványommal beszélgettem, hogyan változik a természetes hangadásával az élete. Mesélt egy nehezebb kommunikációs helyzetről, amiben alkalmazta a helyes légzést és emiatt változott a hangja.
Mit élt át közben?

„Nem éreztem magam kiszolgáltatottnak és tudtam képviselni magamat ... maga az érzés erőt adott.”

Egy másik helyzetben pedig megtapasztalta, hogyha jobban figyelt a hangadására, azáltal a másik fél is jobban figyelt rá, több érdeklődést mutatott.

Szeretem az olyan beszámolókat, mint

  • csökkent a pulzusszámom kardioedzésnél ettől a légzéstől
  • nem lihegve megyek fel túrázáskor a hegyre, van levegőm hozzá
  • jobban bírom a lépcsőzést
  • nem szúr be az oldalam futáskor
  • dupla annyi karcsapást bírok úszásnál egy légvétellel
  • több energiám van egy nap, később fáradok el szellemileg
  • megszűnt a nap közbeni, ok nélküli ásítozásom, sóhajtozásom
  • nem iszom annyi kávét, mert nem vagyok annyira fáradt

Beszédórai élmények

“Beteg vagy?” - kérdezte egyik tanítványomat telefonon történő kommunikáció alatt beszélgetőtársa, mert olyan mély hangon szólalt meg.

“Kezdem élvezni a verseket.” - lepődött meg Tanítványom a hangsúlyozás gyakorlásakor.

“Beszédtechnika óra üzemmódban vagyok.” - vagyis lazább és egyben mélyebb, zengőbb hanggal képes beszélni az órákon Férfi tanítványom.

Johanna, köztisztviselő

"A beszédemmel és hangommal sosem voltam teljesen kibékülve, így különösen nehezemre esett beszélni nyilvánosan vagy számomra ismeretlen emberek között.

Zsuzsannát ezért kerestem föl, hogy ezeket a gátlásaimat oldani tudjam és magabiztosabbá váljak a beszédben.

Levente: "... egyre inkább ura vagyok a hangomnak."

 
Kamaszkorom óta éreztem, hogy a hangom nem olyan, amilyen szeretném, hogy legyen. Hallottam a különbséget és irigykedve tekintettem azokra, akiknek kellemes a hangjuk és szépen beszélnek, azonban elkönyveltem ezt olyan adottságként, amivel valaki vagy rendelkezik, vagy nem, de változtatni nem lehet rajta.

Fiatal felnőttként egyre jobban éreztem bizonytalan hangom hátrányát. Úgy gondoltam ez az akadálya annak, hogy olyan magabiztos ember legyek mind a magánéletemben, mind a munkám során, amilyen szeretnék lenni.  

Diána tanítványom tapasztalata

A hangfejlesztésen Zsuzsannának köszönhetően megtapasztalhatom, hogy mennyivel nagyobb lehet a tüdőm kapacitása egy helyesen vett, mély légzéssel. Korábban beszéd közben felületesen kapkodtam a levegőt, most pedig úgy érzem, kommunikációm sokkal kiegyensúlyozottabb lett.

Mielőtt elkezdtem a „hangolást", nem is gondoltam volna, milyen érdekes és változatos technikákat tanulhatok a foglalkozásokon.

Dóra tanítványom írta

Többször nekifutottam, hogy a beszédtechnikámon kéne fejleszteni; olyan visszajelzéseket kaptam, hogy nem értik, amit mondok, és ezért egy idő után már kommunikatív sem voltam az emberekkel.

Azelőtt mindig a mellkasomba kapkodtam a levegőt, fulladtam és stresszhelyzetben nem lélegeztem, elfelejtettem a mondandómat. Ennek köszönhetően pajzsmirigy problémáim adódtak.

Nóra tapasztalata

Azért kerestem rá az interneten a beszédtechnikára, mert régóta hangelakadás problémákkal küzdök, ami a hétköznapjaimban megnehezítette a kommunikációm. Már az első alkalom alatt olyan gyakorlatokat tanultunk, amivel úgy éreztem, kordában tudom tartani a hangom. Ez nagy magabiztosságot adott, és láttam a fényt az alagút végén.

Ádám, egyetemista

"Ameddig visszaemlékszem, mindig is halk voltam, erőtlen volt a hangom. Később elkezdtem hadarni, illetve igyekeztem a mondandómat minél tömörebben megfogalmazni és amikor csak lehetett, úgy a beszédet általában kerülni. Mindenhonnan kaptam negatív megjegyzéseket a hangomat, beszédemet illetően, mintha nem éreztem volna eddig is magamat elég rosszul miatta.

László, üzleti elemző

Világéletemben halk szavú voltam. Emlékszem, amikor gyerekként mondtam valakinek egy gondolatot, nagyon sokszor az volt a válaszreakció, hogy: „Tessék?! Nem értem!”. Ezek a típusú visszajelzések csak tovább növelték frusztrációmat, amikor pedig több ember előtt kellett megszólalnom, szabályosan ledermedtem.

Péter, üzleti tanácsadó

Amikor a neten rákerestem a beszédtechnikára, már régóta elégedetlen voltam a hangommal: monotonnak, színtelennek éreztem. Volt, hogy a munkám során bizonyos helyzetekben nem tudtam átadni az üzenetem. Volt, hogy meg sem hallottak vagy egyszerűen félbeszakítottak, sok esetben pedig elbeszéltünk egymás mellett. Emellett hajlamos voltam gyorsan is beszélni.

Zsófi tanítványom az alábbi tapasztalatait osztotta meg:

„Zsuzsannától jövök, óráról. Máris irigykedem az engem váltó illetőre, nagyon pozitív élményben lesz része. Már négy és fél éve járok ide.

 

De, hogyan is kezdődött?

Hm...

Igen...

Legfélénkebb hangú Tanítványom...

...arról számolt be, hogy konfliktushelyzetben végre már nem ment el a hangja, hanem érthető maradt. Korábban ugyanis elcsuklott, elhalkult a beszédhangja és szinte begörcsölt a torka.

 

Természetesen ehhez nemcsak fizikai szintű fejlesztésre volt szükség, hanem lelki oldást is alkalmaztunk. A változásról a 12. órát követően számolt be.

„Zongorázni lehet a különbséget.”

– állapította meg tanítványom az órán, amikor ismét megnéztük, hogy az előző órai hangadásához képest most hol szólal meg a hangja, milyen zenei magasságban és mekkora hangtartományban.

A beszédhangnak ugyanis van terjedelme, magassága és ez változik, méghozzá jó irányba, amennyiben megfelelően használod a tested kommunikáció közben.

Szóval elég nagy különbség volt a két óra között eltelt otthoni gyakorlás hatására. Pedig nagyon visszafogott hanggal érkezett a képzésre – hangemlékeim szerint.

„Talán nem is vagyok rá képes,

hogy az új légzést megcsináljam.” - fakadt ki a 2. órája után Hölgy tanítványom.

Aztán belevágtunk ilyen elkeseredettség mellett a hangképzésbe, és láss csodát, a beszéde mélyebb lett!

Mindig, amikor valami ismeretlenbe fogsz, az először nehezen megy. Ilyenkor, aki tanít Téged, felelős érted, azért, hogy sikeresen végrehajts valamit, ami Neked megfelelő eredményt hoz, így öröm jár át. Ha örülsz, akkor nő az önbizalmad a továbbiakhoz.

Tulajdonképpen jó 2. benyomást alakítok ki az embereknek.

Az első benyomás Rólad a kinézeted, kisugárzásod, ruházatod, testbeszéded, megjelenésed, kézfogásod..

A második benyomás: a Hangod.

Amennyiben az első és a második benyomás Rólad a kivülálló számára nem összeegyeztethető, vagyis nagyon eltér a beszédhangod attól, amit várnak a testalkatod, kisugárzásod, munkahelyi pozíciód alapján, akkor sok időnek szükséges eltelnie, míg jobban megismerik, milyen is vagy, mik a szándékaid. Több időnek kell eltelnie, mire bizalmat szavaznak Neked az emberek.

Az első órákon tapasztalják

Mit is?

Hogy új parancsokat kell, hogy kapjon a tested és ezért át kell esned azon a hitrendszerbeli érzésen, hogy más izmokat mozgatsz és mégis van levegőd, nem fulladtál meg.
Óh, és persze a hangod magától másként kezd el szólni.

„Mintha nem is én beszélnék!” – mondta meglepetten első óráján az egyik tanítványom.

Ági, egyetemista

„A hangfejlesztés képzésre azért jelentkeztem, mert a mindennapi kommunikáció, illetve főként szereplések során évek óta azt a visszajelzést kaptam, hogy nagyon zárt szájjal, halkan, szinte érthetetlenül beszélek.

Kezdő Hölgy tanítványaim néhány megállapítása

„Olyan, mintha nem az én hangom lenne. Nem kell erőlködnöm.” - már a 2. órán ezt tapasztalta Hölgy tanítványom, majd így folytatta: „Egyértelmű testi érzet.”.

Egy másik tapasztalat: „A helyes hangadás olyan, hogy önkéntelenül jön ki a hangom.”.

A 3. órán mosolyogva tört fel a felismerés: „Szeretem hallani a hangom!”.

Lélegezz és energikusabb leszel!

Első óra utáni tapasztalatok Hölgy tanítványaim részéről, miután az új beszédlégzést otthon gyakorolták:

5 perc gyakorlás után energikusabb lett, mintha egy jót futott volna és feltöltődött a mozgástól.

És sokkal éberebb is lett, nem fárad el.

Nem érzi kimerültnek magát, délutánonként a szokott fáradtság-hullámot könnyebben átvészeli és nem is jön olyan erősen elő.

Gyuri tanítványomra figyeltek a kollégái, miközben valaki máshoz beszélt

Történt ugyanis, hogy vezetőként éppen magyarázott egyik munkatársának valamit. Egyik pillanatban felnézett és azt vette észre, hogy mindenki a teremben Őt figyeli, hallgatja. Kicsit zavarba is jött ettől a figyelemtől.

Mit csinált, hogy a zavartság ne uralkodjon el rajta, s ne vegyék észre a többiek? Vett egy nagy levegőt (ahogyan azt tanítottam) és így nem ingott meg a hangja, hanem maradt továbbra is mély és feszültségmentes.

Milyen érzést okozott a nem megfelelő levegővétel Tanítványaimnál?

Egy Hölgy azt érezte, hogyha visszatért a régi légzésére, akkor feszültté vált, mintha kalodában lenne.

Férfi tanítványom pedig torokszorító beszűkültséget élt át.

Fiatal Tanítványomat is megkértem, állítsa vissza a régi légzését, azt, amivel hozzám megérkezett és mondja el, milyen érzést kelt benne. Azt mondta, ezzel a régi légzésével szorongást érez. Kértem, hogy akkor most valósítsa meg úgy a légzést, ahogyan már az természetes, s így is mondja el, mit érez. Azt mondta, béke és nyugalom van benne. Kell ennél több?

Írásképváltozás és hangváltozás tapasztalataim szerint összefügg

Amíg kapkodó, gyors beszédű volt Hölgy tanítványom, addig az írása is hasonló kommunikációról árulkodott. Ahogy lelassult a beszéde a Hangfejlesztés órák eredményeként, úgy változott az írásképe: kerekebb betűkkel ír.

Segített elhinni magamról, hogy értékes ember vagyok

„Zsuzsanna segített elhinni magamról, hogy értékes ember vagyok, összebarátkoztatott önmagammal. Az egészséges önbizalom kialakulásával párhuzamosan a beszédem is fejlődésnek indult – érthetőbbé vált. Az elért eredményeket a környezetem pozitív visszajelzései is alátámasztják. Az órák nagyon jó hangulatban telnek, Zsuzsanna türelemmel és szeretettel fordul tanítványai felé.” Laura

Képzeld, válaszolt apukám egy kérdésemre!

- jött lelkesen az órára fiatal Tanítványom.
Ez nagy eredmény, hiszen eddig nem tudott kérdő hangsúlyt vagyis hanglejtést megvalósítani, mivel egyrészt mutált, másrészt levegőtlenül beszélt. Ilyen esetben a gége nem engedelmeskedik az akaratnak.
Nagyon örültem, hogy végre nem értették félre és így nem kijelentésnek vélték a mondandóját, hanem kérdésnek.

"Nevetni is másképp nevetek!"

- számolt be első órája után Hölgy tanítványom, mivel az ismerősei megkérdezték, mi van vele, hogy ilyen felszabadult? Ugyanis a nevetése is felszabadultabb lett szerintük, régen pedig visszafogottabb volt. Hölgy tanítványom azt érzi, mélyebbről jön a nevetése.

Mivel magam is képzem a hangomat folyamatosan, és mostanában még erősebben dolgozom az izmaimmal, ezért néha erősebb hangkitörést produkálok nevetés közben, amin magam is elcsodálkozom kisebb ijedtség kíséretében.

Enikő, aerobik edző

„Nemrég az órádra menet összegeztem magamban az elmúlt egy év fejlődését, amiben nagyon sokat köszönhetek Neked és a módszerednek. :) Eredetileg csak az volt a célom, hogy megtanuljak hadarás nélkül beszélni. Ezt nagyon gyorsan elértük, és mellette számos pozitív mellékhatást tapasztalok magamon testi, lelki és tudati szinten egyaránt.

Szerinted még a betűnagyságod is arról árulkodik, hogy az önbizalmad kicsi?

Laura tanítványom főnöke nem olyan régen megjegyezte, hogy változott Laura kézírása: már nagyobb betűkkel ír.

A nagyobb betűk oka, hogy a hangja sem olyan elbújós már, ki tud állni magáért.
Vagyis mind a beszédben, mind az írásbeli kommunikációban változást ért el.

Ő az egyik olyan Tanítványom, aki nagyon kitartó, lelkes és szorgalmas, és így nagy eredményeket ért el a hangjában, ezáltal az emberi kapcsolataiban is. Van bátorsága változni és változtatni.

A mély hang előnyei

Ha tanítasz, jobban átmegy a tananyag.
Ha éppen légiirányítással foglalkozol, akkor a pilótát jobban tudod segíteni nyugodt és mély hangoddal nehéz helyzetben is.
Ha szülő vagy, akkor a gyermekedet hamarabb rá tudod venni, hogy hallgasson rád.
Ha zaklatott lelkiállapotú emberrel találkozol, akkor ő könnyebben megnyugszik a társaságodban.
Ha mély hangon beszélsz, az hitelesebbnek, magabiztosabbnak mutat.

Hangi behódolásról tapasztalat

Cégeladásnál az eladói szerepben volt hölgy tanítványom és a hangjára nagyon figyelt, hogy mellzöngével beszéljen és helyes levegővel. A vevőt képviselő ügyvédnél azt vette észre, hogy egyre jobban figyel rá, pedig azt tapasztalta ilyen helyzetekben, hogy a másik fél ügyvédje a figyelmét inkább az ügyfelének szokta jobban odaadni.

Helyes beszédlégzéssel két legyet üthetsz egy csapásra

Egy vezetői pozícióban lévő tanítványom arról számolt be még régebben, hogy nincs annyi ásítozás nap közben, ha vesz elég levegőt. Nem szükséges annyi kávét innia és nem fáj a torka sem a beszédtől.
Tehát helyes beszédlégzéssel nemcsak helyre megy és kényelmes lesz a hangadásod, hanem több oxigén is jut a szervezetedbe, így kevésbé leszel fáradt.

„Amikor mások előtt kell beszélnem, akkor remeg a hangom”

Hasonló cipőben jársz? A hiba a készülékedben van. Technikailag ugyanis több levegőre lenne szükséged ilyenkor. Ezt a beszédlégzést körülbelül 4-5 hónap alatt be lehet gyakorolni annyira, hogy automatikus legyen, legalábbis ez a tapasztalatom.

Orrhang eltüntetése a Hangfejlesztés Képzéssel

„Munkám során - magamat visszahallgatva - többször észrevettem, hogy orrhangon és monotonon beszélek. A beszédtechnika óráknak hála, most már eltűnt az orrhangom, beszédem tisztább, érthetőbb lett, és a hangommal is jobban tudok játszani.
Köszönöm szépen a segítséget!” Ildikó

Felcsúszik a hangom, nem tudom uralni, elnyomja a külső zaj

1., „Felcsúszik a hangom, ha gyorsan megyek, sietek valahová és utána beszélnem kell.” – számolt be egy megfigyeléséről Mónika tanítványom. Ennek oka, hogy nagyobb fizikai terheléskor megváltozik a légzésed. Ilyenkor, ha nem sajátítottad el a helyes beszédlégzést, és az nem lett automatikus nálad, akkor előfordul, hogy a hangodat nem tudod uralni.

Az alábbi élménybeszámolót Laura tanítványomtól kaptam

"Mindig halk szavú voltam, hadartam, gyakran motyogtam… 2011-ben tartottam egy előadást, ami tartalmilag jó volt, az előadásmód viszont annál kevésbé… azt mondták, hogy semmit nem lehetett érteni, és el kellene mennem beszédtanárhoz… Nem esett jól, hetekig magam alatt voltam a kudarctól, aztán rádöbbentem, hogy nem akarok egész életemben motyogni és mindent tízszer elismételni.

El szeretne bújni, mert nem jó a hangja

Több tanítványom is beszámolt már az első hangképzés óráján arról a tapasztalatáról, hogyha adott napon nem jó a hangja, olyankor el szeretne bújni, mert önbizalomhiánya lesz, vagy frusztrálttá válik.

Ugyanakkor menni kell dolgozni, beszélni a kollégákkal, ügyfelekkel telefonon, személyesen és ilyenkor félnek a megszólalástól, attól, hogy mit fog gondolni a másik fél a hangjáról, észreveszi-e, hogy nem megfelelően beszél? És vajon ebből milyen következtetést von le, hogy ő milyen ember lehet?

Veronika, projekt koordinátor

Veronika tanítványom volt olyan kedves és megosztotta veled tapasztalatát, amit ezúton továbbítok neked:

Órán hangzottak el:

Veronika tanítványom mesélte: a kisfia elsőre megcsinálta, amit kért, hogyha nagy levegőt vett és úgy beszélt vele.

„Azt éreztem, hogy nem félek.” – hangzott el órai munka közben Fruzsina szájából, amikor elengedett minden izomfeszültséget, ami akadályozta a természetes hangadásban.
 

Ádám, kereskedelmi elemző

„Zsuzsannával már nem egyszer beszélgettem arról, hogy miért nem tanítják a hangképzést általános iskolától kezdve. Erős meggyőződésem, hogy sokkal több kellemes élményben lenne részünk életünk során. Egy személyes példával támasztom ezt alá.

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”

„Amikor szóba került, hogy újabb reklámfilmet készítünk a Turbó-diétának, egyértelmű volt, hogy szeretnénk külső „fület” is segítségül hívni. Egyöntetű vélemény volt azzal kapcsolatban ugyanis, hogy egy jól megfogalmazott reklámüzenet csak megfelelő hangon, hanggal mehet át a közvetítő csatornákon.

Várakozással telve mentem Zsuzsannához az első alkalommal, nem tudtam, mire is számítsak. Amennyire tétova voltam eleinte, annál öntudatosabbnak kezdtem magam érezni a későbbiekben. Üdítő volt minden Nála eltöltött óra.

Márta, jogász

„A sikeres embert az különbözteti meg a sikertelentől, hogy a sikeres ember „nem áll meg az úton”, hanem észreveszi és igénybe veszi azokat a lehetőségeket, amik a fejlődéséhez – és így a sikeréhez – hozzájárulhatnak.

Én Tóth Zsuzsannát hiteles embernek ismertem meg. Négy hónapja vagyok a tanítványa, amely időszak alatt minőségi változás következett nemcsak a hangomban, hanem az egész életemben.

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál.

egyensulyban.com