Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédhangfejlesztés

El szeretne bújni, mert nem jó a hangja

Több tanítványom is beszámolt már az első hangképzés óráján arról a tapasztalatáról, hogyha adott napon nem jó a hangja, olyankor el szeretne bújni, mert önbizalomhiánya lesz, vagy frusztrálttá válik.

Ugyanakkor menni kell dolgozni, beszélni a kollégákkal, ügyfelekkel telefonon, személyesen és ilyenkor félnek a megszólalástól, attól, hogy mit fog gondolni a másik fél a hangjáról, észreveszi-e, hogy nem megfelelően beszél? És vajon ebből milyen következtetést von le, hogy ő milyen ember lehet?

Ilyen napokon kevesebb telefonhívást bonyolítanak, az emberi kapcsolatoktól elzárkóznak és kedvtelenné válnak, mert nem látnak megoldást. Ezek a "hagyjanak békén" napok. Amikor azonban ez állandósul, akkor lehetséges, hogy a közösségben idegennek érzik magukat, felteszik a Mit is keresek én itt? kérdést, feleslegesnek vélik a jelenlétüket.

Azonban ahogy megértik, mit és hogyan szükséges használniuk a normál hangerő létrehozásához, kapcsolataikban kinyílnak, kommunikatívabbá válnak, annak ellenére is, ha netalán gyengébben ugyan, de visszatér még néha-néha a régihez hasonló hangjuk. Ilyen esetre megtanulják a képzés alatt, mit érdemes „átállítani” magukon, s ez a tudás adja azt az érzetet, hogy uralják a hangjukat, ezáltal a beszélgetést, ezáltal az emberi kapcsolataikat.

Mindig nagy élmény, amikor pozitív tapasztalataikat megosztják velem. :)

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál.

egyensulyban.com