Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédhangfejlesztés

Jegyzetek, tanulmányok a beszédhang képzéséről

Miért nincs írásos, elméleti anyag,

ami alapján nálam gyakorolhatsz?
(Persze azokon kívül a szövegeken kívül, melyeken a hangodat próbálgatod - gondolok itt például versekre.)

Azért, mert annyira személyre szabottak az óráim!

Minden mozdulatodat, ami befolyásolja a hangadásodat, átnézünk a legapróbb izommozgásokig. Tapasztalatom szerint nincs ugyanolyan izomhasználati szokásrendszer, csak hasonló. A nagyobb dolgok hasonlóak, mint például: milyen izmokkal vegyél levegőt. Ezt azonban rengeteg más izom használata befolyásolni tudja.

Honnan tudod, hogy feszült állkapoccsal beszélsz?

Az a-hangunk esetén a két fogsornak távolodnia kell egymástól, vagyis ejtésekor nagyobbat nyitunk a szánkkal.

Le is tesztelheted - egy tükör előtt ellenőrizve az állkapcsod mozgását - az “alma” szavunkkal. Ha tátogsz az a-hangok ejtésénél, mintha “beleharapnál”, vagy úgy látod, mintha “nyitott szájjal megrágnád” ezt a szót, amikor kiejted, akkor jól használod az állkapcsodat.

Ha motyogva mondod ki, tehát a két fogsor nem távolodik egymástól (ilyen esetben szokták kérni mások, hogy “nyisd ki a szád”), nem keletkezik köztük nagyobb rés, akkor feszült állkapoccsal beszélsz.

Előre tartott fejjel, belegörnyedve ülni a buszon és a mobileszközön nézni valamit…

E mindennapos látvány, ami bár szakmailag abban biztosít, hogy lesz munkája a jövőben is azoknak, akik hangadással foglalkoznak, beszédet oktatnak, mégis elszomorít, mert bár a testtartás tulajdonosa nincs (még) tudatában, de naponta alaposan begyakorolja, hogyan nyomja el magát, mert egy görbe testben folyamatosan arra szoktatja önmagát, hogy ő kicsi, nem ér semmit, mindenki elnyomhatja stb.

Miért okozza a görnyedés ezt a fajta “tudatmódosítást” önmagunkról?

Milyen élmény is a korábban már annyiszor emlegetett mellkasi rezonancia?

Volt már több olyan helyzet az óráimon, hogy az adott tanítványom megijedt a benne lévő „oroszlántól“.

Miért?

Mert a mellzönge nagyon erős tud lenni mind hangban, melyet a fül érzékel, mind belső rezgésben és mélység-élményben, hiszen nagyon mélyről „szakad fel“ a testből, annyira, hogy az emberek nem is értik, honnan szól, tör fel belőlük még további hang?

Társaságban elbújni vágyó szürke kisegérnek érzed magad?

Gátlásokkal küzdő, a beszédet feladni akaró lettél a sok negatív kommunikációs tapasztalatod miatt?

Meglepődnek, furán néznek rád, netán a sorban álláskor hátrafordulnak az emberek a hangod miatt, amikor megszólalsz?

Hangod másokat idegesít? S emiatt nem választanak be a csapatba?

Úgy érzed, nincs erő a hangodban?

Elvesztetted a régi hangodat? Ismét hangerőt szeretnél?

Olyan hangot szeretnél, ami beleeszi magát mások fülébe?

Valami baj van?

 - kérdezték tőlem korábban többször is, amikor még nem foglalkoztam a hangadásommal.

A saját és később sok tanítványom archasználati élményét tükrözte ez a kérdés.

Az arckifejezés félreértéséből, vagyis az arcizmok teljes elengedéséből fakadó tünet ugyanis a komorság (és egyben zártság, netán lekezelő hangszín), pedig alap esetben csak figyel vagy gondolkodik, vagyis csak komoly az ember.

Amikor a torkod/nyakad behorpad beszéd közben,

az már erős feszültséget mutat a hangszalagok körül. Ha ehhez társul fogcsikorgatás is, akkor még nagyobb a feszültséged. A hangod ilyenkor lehet rekedt(es), el-elmenő, beremegő, elakadó, elhalkuló, magasra felcsúszó vagy éles, beszéd közben pedig sokat kell köszörülnöd a torkod, krákogsz vagy nyeldekelsz, köhécselsz.

Mikor van teljesen elengedve az állkapcsod? (A fogak csikorgatása ugyanis erősen tartott állkapcsot jelent.) Amikor gyaloglás közben azt veszed észre, hogy egymáshoz kocognak a fogaid. És nem attól, hogy fázol.

Milyen mellékhatása van a helyes beszédlégzésnek, ami érinti a gardróbodat?

Amennyiben még az idén ősszel elkezded a helyes légzés tanulását a hangadáshoz, mire odajutsz, hogy ismét nyár lesz, annyira megerősödik a hátizomzatod (ennek azért a gyógytornászok szoktak örülni), hogy a tavalyi bikinifelsőd, ami csattal rögzül a hátadon, bizony nem fog körbeérni.

Tudtad, hogy jobban teljesíthetsz különböző sportágakban, ha ott is alkalmazod a helyes légzést?

Ilyenkor nyáron igazán jól esik strandolni, wellnesselni, és ha már víz közelében vagy, akkor megosztom veled néhány – nyáron is hasznos – tapasztalatát tanítványaimnak.

Visszafogott légzés - visszafogott személyiség

Egyik tanítványom nem engedi ki a levegőt, visszafogott még a légzésében is, ahogyan a személyisége is visszafogott.

Jómagam is inkább megfigyelő szoktam lenni egy társaságban, minthogy keresném a középpontban való szereplést. Tanítványom is hasonlóan viselkedik.

AZONBAN...

Hogyan jellemezték saját hangjukat a hozzám fordulók az első órájukon?

Ásítani kezdenek mások, ha beszél.

Egy oktávval magasabb a hangja szerepléskor. Saját hangjától is megretten.

Tompának, erőtlennek érzi a hangját. Néha dadogóssá válik. Sok energiája elmegy azzal, hogy oda kell figyelnie a hangjára. Azt érzi, hogy a hangjára nem figyelnek a többiek.

Úgy érzi, nehezen veszi a levegőt, elgyengül és remegni kezd a hangja, a testét nem tudja uralni.

Honnan tudom, hogy jó már a hangom?

Észre fogják venni az emberek, hogy mélyebb lett a hangom?

Az emberek nem érzékelik pontosan, hogy mi is változott a hangodban. Viszont a reakciójuk az, ami elárulja neked, változás áll fenn a beszédhangadásodban.

Természetesen, hogyha nagyon furcsa volt a korábbi hangadásod, akkor a környezetedben felfigyelnek hamar a változásra, mert nagy lesz a különbség. Mintha mutáltál volna pár hónap alatt.

Ilyen esetben találkozhatsz hasonló kérdésekkel:

Van két hangszalagod,

melyek között ha szabadon áramlik a levegő, akkor azok határozottan szólnak: mélyen, stabilan, magabiztosan.

Azonban a légzésedet befolyásolja a lelkiállapotod, hiszen a légvételed megmutatja fizikai szinten, miként is érzed magad: zaklatottság esetén felszínes és kapkodó a levegővétel például. Ezt a lelkiállapotot pedig leköveti a testtartásod is, a hangadásod is.

Hogyan okoz egyre erősebb beszédhangi deformitást a fogszabályzó?

A napokban feltűnt, hogy mennyit változott egy ismerősöm beszédhangja a videóin, mely videókon keresztül sokakat tanít.

Három hónapja hordja a láthatatlan fogszabályzót és a légzése egyre inkább feszült és felszínesebb lett, a beszédhez tartozó, szájon keresztüli légzését felváltotta majdnem teljesen a hangos, orron keresztüli légzés.

 

Miért gond ez?

Ne ítéld el azt az embert, aki dadog!

Nem is dadogónak illik nevezni, hanem dadogás tünetével élő embernek.

Volt, aki kicsi gyerekként, szülei tiltása ellenére nézett meg egy filmet, aminek a hatására dadogni kezdett. Évekig járt gyógypedagógushoz, hogy ledolgozza ezt az ijedtséget.

A szüleim meséltek olyan esetet, amikor világháborús gránát robbant valaki mellett, aki túlélte a történteket, de élete végéig dadogott.

SMS nyak, meggörbült kisujj, koponyából kinövő szarv...

Az új “mobil-testtartás” fent említett problémái a csontokban fájdalommal jár, nyaki gerincsérvvel akár már 8 évesen, fejfájással, hátfájással.

De ez még csak a kezdet - szerintem.

A rosszul tartott fej-nyak csökkenti a légzést, nyomja a hangképző szerveket, feszültséget okoz az állkapocsban, ezáltal magas, vékony, rekedtes, elakadó, halk vagy kiabálós, feszült hangú beszédet okoz, továbbá negatív testbeszédet, negatív metakommunikációt, rossz artikulációt.

Személyes jelenlét szükséges a hangfejlesztéshez

Vállalok-e online hangfejlesztést? - kapom sokszor a kérdést.

A személyes találkozás hiánya akadályozza a hangfejlesztést, mivel a számítógépek nem viszik át a levegőben terjedő rezgéseket megfelelően és ezek megfigyelésére is szükségem van, illetve rengeteg mást is figyelnem kell, amit egy kamerába bámulva nem lehet megvalósítani, hiszen nem lehet körbejárni az alanyt, megfigyelni mozgás, állás, ülés közben teljesen, hiszen a monitoron alig látszanak az apró izommozgások stb.

„A hangod egy Eszköz, amivel eladhatod Magad!”

- mondta a volt általános iskolai történelem és magyar tanárom, amikor korábban találkoztam vele szülőfalumban és arról számoltam be, mivel foglalkozom. „Csak tudod, nem használják az emberek. Nem látják, hogy ez mennyire fontos.”- folytatta tovább.

Milyen metakommunikációs tartalmat ad neked a helyes testtartás?

Mondhatják rólad mások, érzékelhetik rajtad:

“Annak az embernek van tartása!”

“Méltatja magát, méltónak tartja magát.”

“Tartja magát valamire, valakinek.”

Sarkára áll.”

Magabiztos megjelenése van, kiállása van.”

 

Ez mind csak néhány jellemző, amit mutatni tudsz metakommunikációs szinten a helyesen megtartott testtel; a képzés során ezekkel is foglalkozunk.

A mellzönge olyan, mint a nagybőgő a zenekarban:

Folyamatosan ad egy monotonnak érezhető rezgést a mellkasodban, de ez az alap fogja tovavinni, felerősíteni a hangodat és az adott hangon megfogalmazott kommunikációs tartalmat.

Ezt a zengést lehet erőltetni, de hamisan cseng a test az erőltetéstől. És ez a rezonancia hiányozhat a hangodból, ezért halk, erőtlen, akár fátyolos beszédhangot is eredményezhet.

Megoldás?

Beszéd közben beleharapsz a szájüreged oldalfalába?

Ha félsz a megnyilvánulástól, bátortalan vagy, akkor az állkapcsod feszültebben dolgozik beszéd közben. Vagyis mások úgy érzékelnek egy kommunikációs helyzetben, hogy nem nyitod a szádat, motyogsz, jellemző rád a halkság, visszafogottság, feszültség az emberekkel kapcsolatban, esetleg a hadarás is, merthogy a számodra kínos beszédet mihamarabb be akarod fejezni.

A szokásos - idegesítő - kérések ilyenkor a beszélgetőtársadtól:

Metró mély hangja vs. férfitestből jövő, magas orrhang

Megosztom veled is mai napi hangélményemet és hangtanulságomat pár szóban:

Hangelakadás, hangremegés?

Sokaknál előforduló helyzet, hogy egy lelki ok, negatív esemény miatt hangelakadás, hangremegés stb. alakul ki a beszédben.

A lelki okot ugyan már sikerült rendeznie, az esemény már régen elmúlt, viszont a beszédhangot nem tudja visszaállítani, kordában tartani, aki hasonló helyzetbe került.

Az órákon elsajátíthatod

a saját mellkasi rezgéssel kiadott hangodat, ez a magabiztos, önbizalomról és önbecsülésről „beszélő” beszédhangod.

És azt is megtanulod, hogy mi a különbség az erőltetett mélyítéssel szóló (ál-mélyhang) beszéd és az igazi mellkasrezgést használó között.

Sokan ugyanis jónak érzik, szépnek bizonyos emberek hangját, mert – iskolában nem tanultuk az értő beszédhallgatást – nincs még igényes fülük az igazán kellemes hangadásra.

Bocsánat, hogyha néhány kedvenc hangodról lehúzom a leplet és csalódást okozok, de a Te érdekedben teszem.

Személyiségfejlesztésed ellenére a hangod nem változik?

Már mindenféle módszert megtanultál és használsz.

Már megtaláltad a hivatásod, ami boldoggá tesz.

Már sok-sok tapasztalattal a hátad mögött létezel, dolgozol.

Már magasabb szinten vagy a személyiséged fejlesztésében.

Neked is kell még figyelned a beszédedre? - kapom meg többször a kérdést.

A kérdés azért merül fel, mert bizonytalan vagy magadban, hogy meg tudod-e valósítani a szebb, érthetőbb, biztosabban szóló beszédhangot. Ezzel a félelmeddel nem vagy egyedül, ezen szinte minden tanítványom átesik. De segítek!

Volt egy tanárom a középiskolában..

Neked is volt, mi ebben az érdekes?

Az, hogy nem bírtam ránézni, amikor beszélt. Már akkor is rossz fizikai érzetet keltett bennem a kieresedett nyak látványa. Nem az öregedés jele volt mindez nála, hanem a hangjának túlerőltetése. Ilyenkor ugyanis az inak és erek kilátszanak beszéd közben.

Ő mondta rám, hogy pösze vagyok.

De nem küldött vele sehová, csak megjegyezte. Ráadásul órán, mindenki előtt jegyezte meg.

Születésedkor minden rendben volt?

Vagy fent akadtál a köldökzsinóron?

Megfigyeléseim szerint a köldökzsinóron fent akadt tanítványaim hangja nagyban elállítódott. Ennek az elállítódásnak a mértéke a fennakadás súlyosságával egyenes arányban növekszik.

A nyakukon kívülről látszik egy jellegzetes benyomat.

A hangjuk kisebb nagyobb mértékben olyan, mintha valami fojtogatná őket.

Ha a beszédlégzésük rendeződik is, szükségük van nagyobb, belső toroklazításra.

Nekem mindegy, miről beszélsz, mit mondasz

vagyis hogy milyen nyelven beszélsz az órán, mivel én nem a kommunikációd tartalmával foglalkozom, hanem a metakommunikációval.

A metakommunikációba beletartozik a testtartásod, az arcizmaid mozgása, a hangszíned, hangmagasságod, hanglejtésed, hangsúlyozásod, a beszéded ritmusa, légzésed mélysége illetve ritmusa stb.

„Egyenesen akarok beszélni!”

– közölte első óráján kívánságát Hölgy tanítványom.

Mit értett ez alatt?

Azt, hogy nem szeretné, ha csak az arca egyik felét használná az artikulációban, míg a másik alig mozog. Olyan látvány ez, mintha szó szerint „félre” beszélne valaki.

Mi az oka az arcizmok ilyetén való használatának?

„Megoldható, hogy ez a tanfolyam abban is segít...

...ha úgy érzem, nem tudok másokkal kommunikálni hosszabb távon (például fél órán keresztül)? Egyszerűen félek, hogy nem fogom lekötni a másikat, nem érdekli, amiről beszélek. Emiatt meghátrálok attól, hogy kapcsolatot teremtsek másokkal.”

Válás miatt visszaesett a hangja...

Többek között ezzel a problémával keresett meg egyik Férfi tanítványom. Ezért is ragadtam klaviatúrát, hogy beszéljek a legnehezebb helyzetekről és a hangod összefüggéséről.

2010-ben elveszítettem egy Hozzám nagyon közel álló Nőt, a Nagyanyámat. Annyira visszaesett a gyászidőszak alatt a hangadásom, hogy újra nem értették, amit mondok. Halk lettem és zártan beszéltem.

Miért is?

Egyik nap jó a hangom, másik nap nem... Miért?

Vannak napok, mikor nem igazán cseng, rezeg jól a hangod, sőt halkabbnak, erőtlenebbnek érzed?
És van amikor szépen terjed, erős és mélyebben zengő?

Mitől lehet ez?

Több oka lehet a tapasztalataidnak:

1., A hangod függ attól, mennyire fáradtak az izmaid, hogyan pihenték ki magukat az éjjel.

Egészségtelen éneklés:

pincehelyiségben, ahol dohos a levegő.

Lehetőleg kerüld az olyan helyet nagyobb teljesítményű hangadás esetén (éneklés, sok ember előtti nyilvános beszéd), ahol a levegő nem jó minőségű, például dohos, füstös.

Miért?
Mert az agyad érzékeli, hogy körülötted rossz a levegő, ezért a tüdő bejárati csőhálózatát szűkíti, így kevesebb levegő megy be a tüdődbe, ami miatt a hangszalagjaidat (ezek levegővel működtetett hangszerek a torkodban) nem tudod megfújni.

Mennyit érdemes és hogyan gyakorolni?

Gyakran elhangzik a fenti kérdés...

Nos, érdemes naponta, amennyiben van rá időd.
Elég napi 5 perc is, a lényeg, hogy rendszeres legyen, mert akkor hozzászokik a tested, az izmaid folyamatosan foglalkoztatva vannak. Egyáltalán ráhangolódsz a helyes hangadásra...

„Rágódom este.” – mondta Hölgy tanítványom.

Rágódik az élete különböző területeinek dolgain, amikor lefekszik aludni, és akkor mi történik? Szorítja az állkapcsát. Vagyis szó szerint rágódik esténként.

Fontos az állkapoccsal törődnöm a Hangfejlesztés órákon.

Miért?

Félelem az új hangtól

Igen, előfordulhat ez a félelem, amikor változik a hangod. És ez teljesen természetes érzés. Nincs vele semmi baj. Velem is előfordult, hogy amikor mélyebb hangon beszéltem, akkor eszembe jutott, vajon a másik ember hallja-e ezt a változást? Vajon mit fog szólni hozzá? Mi lesz, ha szóvá teszi? Igen, zavarhat, zavarba hozhat a hangod változása.

Ezért van az, hogy az óráimon – amennyiben szükséges – dolgozunk a lelki, gondolati háttéren is annak érdekében, hogy mihamarabb vállalni tudd az új hangodat.

A kutyának is elmegy a hangja

Egy ismerősöm családját autóbaleset érte. Szerencsére kisebb zúzódásokkal megúszták a történteket, azonban a kutyusuk azóta is hallgat, illetve csak egyszer szólalt meg.

Megijedt és annyira, hogy elment a hangja. Erről eszembe jutott, hogy a lovakkal suttogók amikor helyre teszik a lelkileg sérült lovakat, úgy közelednek feléjük, hogy a légzésükre is figyelnek. A légzésüknek nyugodtnak kell lennie, mert ettől megnyugszik a ló. Fontos ugyanis a bizalom elérése ebben a helyzetben (is).

Skype és beszédoktatás

Sajnos ezt az oktatást csak személyesen lehet sikerre vinni, mert a hang helyretételéhez szükséges, hogy egy légtérben legyek a Tanítványommal.

Ahogy idősebb leszel, úgy romlik a hangod

Miért?

Mert az izmok, melyek a hangadásodban részt vesznek, nem állandóak, hanem bizony „elfáradnak” az idő előrehaladtával.

Hivatásos beszélőnek ezért „kötelező” a hangjával való foglalkozás.

Remegő hangod van? Segítek!

A több ember előtti beszéd problémát okoz Neked?

Ilyenkor elszorul a torkod a stressztől? Remegve jönnek ki a szavak a szádon?

Kell néhány perc, hogy megtaláld a hangod? Az elején mindig nagyon kellemetlen, kényelmetlen, feszült helyzetben érzed magad és alig várod, hogy az első pár percen túl legyél?

Sok tanítványomnak sikerült már mindezeken változtatnia a közös munka által.

Első benyomás kontra Második benyomás

Első benyomás: a külső megjelenésed.
Akármilyen szép és jó kiállású lehetsz, ha a hangod, vagyis a Második benyomás nem jó, akkor az felül tudja írni az első benyomást Rólad, vagy akár teljesen le is rombolhatja.

És fordítva:

Ha az emberek meglátva Téged egy gyengébb hangot gondolnak Hozzád, s Te megszólalsz egy magabiztosabb, kellemes zengésű és mélyebb hangon, akkor az feljavítja, sőt, akár kiütheti az első benyomást, hiszen újra szükséges gondolniuk a véleményüket Rólad.

Lelkierő = levegő

Szabad levegőt vennem, hiszen mások is ezt csinálják.” - állapította meg Hölgy tanítványom az első órája után.

Ahhoz, hogy magabiztos hangod legyen, szükség van bizony megfelelő mennyiségű levegőhöz. Ez okoz egyfajta kellemes hangerőt, és ha jól megtanulod a levegőd kiengedésének szabályzását is, akkor lesz szépen zengő és jól terjedő, mélyebb hangod.
Ha van levegőd, akkor van hangod igazán és bizony mindenki lélegzik, tehát Neked is szabad lélegezni, vagyis élni.

„Találd meg a saját ritmusod!”

Ez a mondat jött szembe egy plakáton nem olyan régen, amikor utaztam valahová és kinéztem az ablakon.

Miért fontos ez?

Mert amikor önmagad fejlesztésébe, kibontakoztatásába fogsz, akkor fontos, hogy azt a magad ütemében tedd, ne mások haladásának gyorsaságához mérd magad.

Hagyj időt magadnak az éréshez. Mindennek elérkezik az ideje.

Tüdőkapacitás-mérés és Én

- Fújja meg!
Megfújtam.
- Még egyszer!
Megismételtem.
- Vegyen egy nagy levegőt és fújja meg erősebben!
Már belilultam az ismétléstől és szédültem is, de megtettem.

SEMMI. Nem mutatott semmit sem a mérőműszer. Tüdőkapacitás-mérésen voltam ugyanis még a 20-as éveim elején, mivel fulladtam, úgy éreztem, nincs elég levegőm. Ezért küldött el a háziorvosom a tüdőgondozóba. Nos, ott megmérték a SEMMIt. Ennyire futotta akkor Tőlem.

Tedd rá a kezed a monitorra!

Érzed, ahogy áramlik Beléd a magabiztos hang?
Várj, segítek, most még több energiát és tudást töltök a torkodba a gépen keresztül!
Na, most már igazán erősen szól a hangod?
Ugye, hogy lehet távoktatással tanítani?
Nem is kell látnom hozzá, hogyan használod az izmaidat!
Nem is kell hozzá hallanom a hangod minőségét!
Nem is kell éreznem/hallanom (egy légtérben lennünk ahhoz, hogy tudjam), honnan rezeg a tested!

Kedves Tanítványom!

Amikor elkerültél hozzám és elkezdtük a közös munkát, talán nem is gondoltad, hogy mindez az önmagaddal szembeni türelem gyakorlásával is jár. Igen, hiszen a hangképzésben résztvevő izmaid az elején még nem úgy akarnak működni, ahogyan azt Te szeretnéd és az órán elért hangi eredményeid a hétköznapjaidban még kevésszer hallatszódnak. De tudd, hogy idővel a tudatosságod és a kitartásod meghozza a stabil új hangodat életed minden területén.

Pár okos érv a Hangfejlesztés Képzésre való jelentkezés mellett

1. A halk beszéd önbizalomhiányról árulkodik.
A beszédképzés magabiztosságot ad.
Beszédképzés nélkül a hangod nem meggyőző másoknak.


2. Egy igazi Hölgy és egy igazi Gentleman hangja is önkéntelenül
magára vonja mások figyelmét.

A Hangfejlesztés szimpatikus hangot eredményez.
Hangfejlesztés nélkül a megjelenésed nem lesz teljes és tökéletes.

Tudtad, hogy amelyik nyelvhez kötődsz, azon a hangod is más?

Egy ismerős hölggyel beszélgettem és kísérletbe fogtunk. A hölgy több nyelven beszél. Azt mondtam, hogy mondja mindegyik nyelven ugyanazt a jelentésű mondatot, pár mondatot, és megmondom, melyikhez kötődik a legjobban.

Olasz nyelven volt a hangja a legfelszabadultabb, mert ahhoz szép emlékeket köt, ezt szereti a legjobban, pedig biztos nyelvtudással rendelkezik majdnem az összes többinél is.

Igen, a hangod más lesz, ha olyan nyelven beszélsz, ami hozzád közel áll.

Mi köze a konditeremnek a Hangfejlesztéshez?

Mint már régebben írtam, a magánhangzókat mindig énekelve adjuk ki, szóval akkor is énekelsz, amikor beszélsz.
Azt is írtam már, hogy az énekhangtartományodban benne foglaltatik az a néhány hang, amin beszélsz.

Mindezen okokból léteznek hanggyakorlatok, amikkel erősítjük a beszédhangot.

Rendben, értem, Te sem szeretsz énekelni. Talán rossz élményed van az énekórákról, vagy szóltak, hogy nincs jó hangod és inkább ne énekelj még a zuhany alatt se.

Csakhogy ...

mindez nálam nem számít.

Miért?

Edzésen a gyerekek figyeltek

A kiabálás nem megoldás. Nem hallják meg az emberek. Véleményem szerint azért nem, mert olyan kellemetlen a fülünknek az effajta hangadás, hogy inkább becsukjuk, vagyis kerüljük a rá való odafigyelést.

Aerobik edző hölgy Tanítványom elkezdett gyerekekkel is foglalkozni. Azt tapasztalta, hogyha úgy adott hangot, ahogyan azt tanulta (megfelelő légzéssel), akkor az edzésen a gyerekek figyeltek. Ha nem figyelt a hangadásra, akkor elvesztette a gyerekek figyelmét.

Rossz levegőben nehezebb beszélni

Egyik szorgalmas tanítványom nemrégiben arról számolt be, hogy egy tárgyaláson a régi, gyenge hangja jött elő, alig tudott levegőt venni és alig tudta azt kipréselni.

Minden tanítványomat meg szoktam ugyanis interjúvolni az órája elején, hogy: Hogy van „hangilag”? Milyen tapasztalata volt, amióta nem találkoztunk? Változás van-e az eddig problémát jelentő élethelyzeteiben?
A negatív tapasztalatokat pedig mindig alaposan megbeszéljük, vagy az aktuális elakadások megoldását bele is szövöm az adott órába.

Szavak egybemosott kiejtése jelentésváltozást okozhat

Van egy érdekes jelenség a kiejtésben, ami nemcsak nem szép, hanem akár jelentésváltozást is okozhat.

Nézd meg, hogyha egybeolvasod jobban az alábbiakat, akkor mi történik:
az éjjel nem szépen ejtve a zéjjel lesz.

Nem mindegy, hogy plébános ebe lett vagy plébáno sebe lett,
de akár lehet sírt a misén vagy sírtam is én (ez utóbbi egy dalban hangzott el egyébként).

Nem megy át az információ, elharapott szavak... és meddig tart a képzés – érdeklődtek új jelentkezők nálam

Részletek válaszleveleimből:

Amivel foglalkozom, az a kommunikáció beszédhangbeli helyretétele. Tanítványaim és saját tapasztalatom is az, hogy a hangkiadással való foglalkozás a nem megy át a megfelelő információ tünetre nagyfokú megoldást nyújt, hiszen erősíti a kommunikáció szándék részét. Valamint a levegő elakadása erősen befolyásolja a szókincs használatát, mégpedig úgy, hogy nem jutnak eszébe a megfelelő információk.

Ötletek a fáradt hangszálak és torok megnyugtatásához, ha nyirkos, hideg idő van és ez megviseli a hangodat.

Méz, mint nyugtató száraz torok ellen: amikor kapar a torkom és nem tudom a köhögést csillapítani, akkor egy-egy evőkanál mézet eszem akár éjjel is, mert ez bevonja a torkomat belülről és megállítja a száraz köhögésem. Ezt annyiszor ismétlem, ahányszor a köhögés elővesz. Fontos, hogy a mézre nem iszom vizet, mert így nem mosom le a jótékony bevonatot.

Kik a tanítványaim? - tehetnéd fel a kérdést.

Most elárulok róluk néhány adatot, íme:

Tanítványaim legtöbbje a 30-as éveiben jut el hozzám. (De van 13 éves és 62 éves is köztük.)

Fele nő, fele férfi, itt nem billen el a mérleg egyik nem felé sem. És mindkét nem egyformán bizonyul kitartónak.

Vevőtípusban inkább humán beállítottságúak, sokkal kevesebb az uralkodó típus, majdnem ugyanennyi a pörgős (elismerés a fontos számára) és nagyon kevés az elemző (logika a fontos számára) típusú. (Persze ez az én szubjektív rendszerem alapján készült besorolás.)

Első lépések: Mit tegyél, hogy felismerd a beszédbeli tüneteidet, melyek arra utalnak, hogy nem megfelelő a hangadásod?

Válaszolj a honlapon a Kinek érdemes menüpont alatt lévő kérdőívre és az alábbi kérdésekre is:

Melyek azok a tünetek, amelyek elárulják, hogy nincs helyén valakinek a hangja?

1. A nyakon feszülnek az inak beszéd közben.
Nézd meg, hogyha beszélsz, akkor neked vajon hogy néz ki a nyakad? Fogd meg a torkod, tapintsd ki: lazának vagy feszültnek érzed?
Ha feszültséget látsz vagy érzel, akkor valószínű nincs helyén a hangod.

2. Váll mozgása belégzéskor.
Végy egy nagy levegőt tükör előtt. Ha ilyenkor a vállaid felfelé mozdulnak erősen, akkor nagyon kevés levegővel beszélsz, s ez kevés a hangszálak feszültségmentes megmozgatásához.
Ilyen esetben sincs helyén a hangod.

Ha már jársz hozzám,

akkor érdemes Hangtapasztalati Naplót vezetned. Ebben rögzítheted napi szinten az elért hangi sikereidet, vagy hogy bizonyos napokon szépen beszéltél, máskor pedig a régi hangodat hallottad újra. Feljegyezheted, hogy ez és ez fejlődött a beszédtechnikádban, ez és ez pedig még problémád. A napló vezetése segítség neked is és nekem is, hiszen az órai munkádhoz hozzájárulsz vele. És visszaolvasva láthatod a fejlődésedet.

Hangolódj rá a napodra

Mire jó az autód? Saját stúdiódként funkcionálhat.

Jártál már úgy, hogy reggel, délelőtt sokáig nem kellett megszólalnod, aztán jött egy értekezlet, előadás, tanfolyam, megbeszélés, tárgyalás stb. és amikor itt elkezdtél beszélni, köhögés, krákogás tört rád? Feljött a torkodon valami, amit le kellett volna nyelned, de nem ment le csak úgy?

Ilyen esetek elkerülésére megfelelő, ha reggelente beHangolsz. Ez történhet otthon, vagy ha autóval jársz munkába, akkor az autódban.

Mély hangadás nem egyenlő férfihang

Órán vetődött fel:
Egyik hölgy tanítványomnak nagyon szép, mély hangja van és ahogy hozzám jár, még mélyebbé és zengőbbé válik.
Ő kérdezte meg, hogy nem lesz így túl mély, tehát férfias a hangja?
A válaszom az volt, hogy nem a zeneileg mélyebb beszédhangok határozzák meg egy férfi hangját, hanem a hangszín. Vagyis az, hogy milyen testből érkezik egy hang, az határozza meg, hogy férfihang vagy női lesz.

Szék kontra légzés

Ha hiszed, ha nem, a testtartás fontos a hangkiadásban széken ülve is. Ha nem megfelelő a széked, mert alacsony és nem állítható, akkor cseréld ki, vagy húzd a lábad magad (széked) alá, mert így jobban ki tudod magad húzni és tudsz mély levegőt venni, nem akadályozod a tüdődet a helyes légvételben.

Hangmegtartási tapasztalatok

Tanítványi tapasztalat hangzott el: ha a lelki okokkal nem foglalkozik, akkor visszaesést mutat a hangja, nehezebben jön elő a nálam tanult természetes hangadás.

Igen, igaz az, hogyha nem dolgozik valaki a lelki tényezők megoldásán, akkor a hangja visszaesést mutathat. Az a tapasztalatom a tanítványaimmal, hogyha a légzésben szerepet játszó izmok működése automatikus lesz, akkor nem tudnak visszaesni a régi légzéshez, így a hangjuk is jobban megmarad.

Csakrahangokról

Testünkben a különböző hangok máshol rezegnek. Helyesen használt levegővel kellemes rezgéseket érezhetünk attól függően, hogy milyen zenei hangon és melyik magánhangzót vagy mássalhangzót ejtjük ki hosszan. Az alábbi táblázatot találtam ehhez a neten. Érdemes kipróbálni, elmélyülni saját hangkiadásunkban. Ezek a jó rezgések ugyanis stresszoldóak, frissítőek, lelki erőt adnak. Jó gyakorlást hozzájuk!

Te hogyan szoktál bocsánatot kérni? Ha megbántottak, akkor vajon mi a Neked megfelelő reakció?

Ami nekem fontos ilyenkor, az az alábbi:
 

1., Nyugtázza a másik fél, hogy érti, nekem ez fájt.
 

Néhány szóban a fogszabályzó és egyéb esztétikai foghibák okozta csökkent érthetőségről:

Több olyan tanítványom volt már és van is, akinek valamilyen gondja van a fogával. Van, akinek fogszabályzót tettek fel évekre, van akinek a fogesztétikai hibáját másképpen hozták rendbe.

Milyen HANG-os a családod?

Milyen a hang-környezeted?
Ma egy olyan témáról szeretnék írni, ami fontos a hangod milyenségének, alakulásának megértéséhez.

Neked milyen ma a HANG-ulatod?

Jobb hangulat, jobb HANG-adás, és fordítva: jobb hangadás, jobb HANG-ulat
Észrevetted már, hogy a hangod állapota függ attól, hogy milyen érzelmi állapotban vagy? És attól is függ, hogy éppen miről beszélsz: hozzád közel álló témáról, vagy olyasmiről, amivel kapcsolatban nem érzed otthonosan magad.
Van, akinek gondot okoz, hogy a saját véleményét, tapasztalatát érthetően és kényelmes hangkiadással adja át a kapcsolataiban. Ilyen esetben az önértékelés alacsonyabb, az önbizalom csökkent.

Amennyiben a tanítványom vagy, tudod, miért jársz hozzám órára?

Nem a hangod miatt. Nem a hangodat veszed meg, nem abba fektetsz energiát, időt. Akkor mégis mibe ölöd mindezeket? Miért jársz hozzám? Elárulom: új munkahelyi kapcsolatokért, sikeres hétfői értekezletekért, oldott hangulatú prezentációkért, magabiztosan szóló előadásokért. Sőt! Azért, hogy a boltos figyelembe vegyen, a kollégáid hallgassanak rád, egyáltalán meghallgassanak, figyeljenek az ötleteidre.

„A szavaknak ereje van.” – mondta Éva tanítványom...

… igen ám, csakhogy szerinte új értelmet nyert ez a szólás.
Miért?
Mert más testtartással, más levegővétellel sokkal nagyobb, erősebb és öblösebb hangot tudott kiadni.

Utálsz mások előtt megszólalni?

Ha így hagyod ezt a témát, akkor milyen eredményre számíthatsz?
Ahogy öregszel, egyre zárkózottabb leszel. Nem akarsz társaságba járni. Vagy ha el is mész, akkor szemlélődsz inkább és irigykedve nézed mások sikerét és hallgatod a hangjukat, ami talán irritál is egy idő után...

VAGY...

foglalkozol a hangoddal és eléred idővel, amit az egyik vidéki tanítványom: tulajdonképpen már majdnem élvezte, hogy mások előtt kell beszélnie.

Rossz a hangulatod? Énekelj!

Mit teszek, hogyha rossz napom van, bal lábbal, sőt kétballábbal keltem fel, esik az eső, cudar hideg van, nincs kedvem semmihez sem? Hangterápiát alkalmazok magamon.

Egyik nagy vágyam, hogy legyen egy tibeti hangtálam, méghozzá zenei A-hangot adjon ki. Miért? Egyszer a barátaimmal kísérleteztünk. Egy hangtálat tettünk egymás fejére. A tálat egyenletesen és nyugodtan ütöttük. Azt lehetett hallani, hogy a hang egy idő után változott, miközben a kísérleti alany arról számolt be, hogy a tál rezgése egyre lejjebb ment a testében.

A véleményedre vagyok kíváncsi!

"A különbség a között, amit megteszünk és amire képesek lennénk, megváltoztathatná a világot."
Gandhi után szabadon pedig így mondom:
A különbség a között, hogyan beszélünk különösebb figyelemráfordítás nélkül és amilyen beszédhangadásra képesek lennénk, megváltoztatná az emberi kapcsolatainkat.
Neked milyen tapasztalatod van erről?

A Jakuzzi, mint a hangod erősítője és lazítója

Még tart a nyár, a hőség, és több tanítványom is szabadságon van. Ha Te is wellness-napokon veszel részt, érdemes kipróbálnod, hogy mi történik Veled, a hangoddal, ha Jakuzziban tovább időzöl, jól kimozgatod az izmaidat... ugyanis György tanítványom arról számolt be, hogy lazább, könnyedebb lett a hangja, miután a víz megmozgatta a gerincét. 45 percig erős vízmozgásban volt, és utána megváltozott a hangja.
Akkor hát vízre fel! Jó lazulást!

Szösszenet a zenei hallásról

Egy érdekes tapasztalatomat osztom most meg Veled. Amikor új tanítvány érkezik hozzám, általában rossz állapotban van a beszédhangja és ez általában együtt jár legtöbbször a zenei hallás hiányával, vagy részleges meglétével. Részleges alatt azt értem, hogy hol eltalálja az adott zenei hangot helyesen, hol nem, amikor gyakorlunk.

Csontkovács – „hangkovács”

Nemrégen csontkovácsnál voltam. Még aznap kaptam egy tanítványi visszajelzést a hangomról, hogy sokkal nagyobb lett és erősebb. Este pedig volt egy beskáláztatásom webkonferencia előtt, ahol észrevettem, hogy lejjebb tudtam menni a skálán és ki is énekeltem tisztán a nagyon mély hangokat, amiket eddig nem sikerült.

Tudtad, hogy...

Nagy melegben lazábbak az izmok, hidegben feszültebbek, reggel pihentebbek, ezért más és más a hangszálak állapota, valamint a hangkiadásban részt vevő izmoké, így más lesz a hangod. Reggelente például mélyebb.

A Magabiztos fellépésről

Ha stresszhelyzetben nyugodt tudsz maradni hangilag is, akkor jobban fogod uralni a kialakult helyzetet és hamarabb oldod meg azt. - erről beszéltünk egyik tanítványommal, aki légiirányítónak készül, és akitől a tanfolyamon mindig nyugodt hangot kérnek az oktatók.
Nézzük, mit is okoz a stressz a hangkiadásodban!

„Négy módon állunk kapcsolatban a világgal...”

„Négy módon állunk kapcsolatban a világgal. Négy módon értékelnek bennünket: mit csinálunk, hogyan nézünk ki, mit mondunk és hogyan mondjuk.” Dale Carnegie

Egy új tanítványommal beszélgettük a minap, hogy mennyire fontos a sikeres élethez az, milyen a hangja valakinek. Az a tapasztalata, hogy akinek kellemes rezgésű a hangja, azt az embert a többiek szívesebben hallgatják, többen veszik körül társaságban is, még ha nem is olyan nagy tudással rendelkezik.

Szereted a hangod? És jóban vagy magaddal?

Sok olyan magántanulóm van, aki nem szereti a saját hangját és ebből következően nem szereti teljesen önmagát, vagyis nem fogadja el önmagát. Persze ez abból a szempontból jó, hogy motiváló erő lesz számára a beszédhangját ápolni.

Miért olyan fontos az érthetőség és a jó helyen vett levegő?

Mesteremmel, Kovács Magdával beszélgettünk nemrég erről a kérdésről. Ha nem is szó szerint, de megosztom veled, mi hangzott el:


A levegő=lélek. Hiszen régebben a lélegzetet lélekzetnek írták – mondom én magyar tanári végzettséggel a zsebemben. Tanárnőm szerint tehát, nem is szívből éneklünk, hanem lélekből, lélekzetből. A szív a fizikai erőt adja, de a lélek közvetíti az érzéseket. És itt most nemcsak az éneklésről, hanem a beszédhangról is szó van.

Hangod újratervezése

Szól a belső GPS-ed, hogy valami nem stimmel a kommunikációdban, valamibe folyton beleütközöl beszéd közben, ami zavar, feszültséget okoz benned?

Hát tervezd újra a hangodat! Jó, de merre indulj tovább? Segítségül adhatok számodra új koordinátákat és akkor elérheted a célt: felszabadult, csilingelő, könnyed hangkiadás, mely mentes minden feszültségtől.

Belülről jövő testtartás

Hogyan hat vissza a sikerélmény a testtartásodra, vagyis inkább hogyan alakítja a belülről jövő testtartásodat?


Csernus doktor könyveit olvasva megakadt a szemem egy dolgon: hiába gyúrja ki valaki a hátizmait, a hasizmait, ha egyszerűen nincs önbizalma, akkor nem tudják ezek az izmok megtartani a gerincét. Viszont ha önbizalmat építek, akkor egyenesedik a gerincem magától is.

Új Hang, Új Élet

Mit kezdj az Új Hangoddal, amit előhoztál az óráimon magadból?
Hát használd!

Sokan kérdezik tőlem, hogy mikor, mennyit és hogyan gyakoroljanak? Az a legjobb, hogy még csak külön időt sem kell fordítanod a gyakorlásra, mert mindennap beszélsz. Akkor kezdj el odafigyelni a légzésedre, amikor megszólalsz. Először csak ezt a lépést tedd meg Magadért, hiszen ez az alap. Ha eléred, hogy a légzésed megfelelően mély legyen minden hangadásodnál, az már fél siker.

Sikeres tárgyalás, beszédfejlesztés, magabiztos hang

A sikeres kommunikációhoz, tárgyaláshoz, előadáshoz hozzátartozik, hogy magabiztosan álljunk ki mondandónkkal akár egy-két, akár több száz ember elé is.

Volt már olyan érzésed, hogy nincs elég önbizalmad ahhoz, hogy ki tudsz állni emberek elé beszélni?

Okozott már nehézséget akár egy emberrel való hétköznapi kommunikáció is?

Mi köze az önbizalom fejlesztésének a beszédhang képzéséhez?

Ha a mások előtti beszéddel kapcsolatban negatív érzéseid vannak, de szeretnél végre kibújni a csigaházadból, érdemes dolgoznod az új beszédhangodon. Ugyanis természetes rezgésű hangod neked is van. Ez szimpatikusabbá tesz Téged azáltal, hogy kellemesebb a hallgatóság fülének. Ha ugyanis elszorult torokkal történik a beszéd, az nemcsak benned, hanem másokban is negatív hatásokat ér el. Az érzéseidet hangod milyensége, a hangkiadásod módja megjeleníti az emberekben.

Láttatok már csecsemőt beskálázni, mielőtt nekilódul a hangadásnak?

Nos, én még nem.

Hétvégén volt szerencsém 11 hónapos unokahúgomhoz, Biushoz. Ő most nem sírt, hanem beszédhangokat kezd el képezni. Nem olyan régen változott meg a hangja, úgyhogy hamarosan megszólal majd magyarul.

Hangkiadás „kutyamód”

Nemrég megfigyeltem a szüleim kutyáját, hogyan is adja ki a hangot: az egész testét használja. Érdekes, hogy az egész testtel való hangkiadás mennyivel messzebbre szól, és egy kisebb testből mennyivel nagyobb hangerő érhető el. Másrészt az így kiadott hangtól még nem láttam vagy hallottam a kutyánkat berekedni. Sosem panaszkodott fájó torokra és hangszálproblémákra…

Egy kis anatómia a beszédképzéshez

Beszédtechnikával bárki hangján sokat lehet javítani? Igen.

Minden ember testfelépítése, adottságai egy egyéni hangot feltételez, de ezt a hangot alig használjuk. Idősebb, nagy színészek, vagy régi TV-s bemondóink hangja kellemes a fülnek. Érthető és jó rezgésű beszédük nagyobb hangerőt biztosít számukra.

Videokészítés a businessben… Segíthetek?

Nemrég azt olvastam egy hírlevélben, hogy – felmérések szerint – az emberek nagyobb része néz végig egy videoanyagot, mint olvas el egy szöveget. Ez óriási lehetőség az internet világában, akár a honlapon, akár hírlevélben dolgozol videoanyaggal.

Könnyed hangképzés alapjai

Kaptam egy videoanyagot, amin az egyik magyar énekesünkkel folytatnak riportot. Általam is kedvesnek tartott énekes, mert van kisugárzása a színpadon és mindig jól választja meg a dalait. Nevet azért nem írok, mert nem kért tőlem véleményt, így csak egy megfigyelésemet osztom meg most, amit másoknál is tapasztaltam.

A beszédtechnika, mint egy sajátos énektechnika alapja

Évek óta foglalkozom a hangom általi önfejlesztéssel, az önbizalmam növelésével. Tanárnőm, Kovács Magda ismertette meg velem az általa kifejlesztett technikát, amit énekesek képzésére használ. Számomra a hangképzés alapjai fontosak lettek, hiszen nem is tudtam, hogy mások mennyire sokmindent leszűrnek beszédemből, és ma már én is sokmindent meghallok egy hétköznapi kommunikációban. Például, ha valaki a torokban hátul képzett és halk hangon beszél, annak lelki hátterében sok esetben az önbizalom hiánya, alacsony önértékelés áll.

Milyen hibákat szoktak elkövetni hangos anyagok, vagyis hanganyagok készítésénél?

Ebben a tanulmányban néhány olyan hibáról beszélek, amiket elkövetnek cégek, személyek, amikor hanganyagot adnak közzé. Már több előadást hallottam, amiket hírlevélben kaptam vagy internetről tölthettem le, illetve CD-n, DVD-n hallgathattam meg. Sokszor esett meg velem, hogy nem tudtam odafigyelni a mondandó tartalmára, annyira elterelte a figyelmem a beszéd módja, de jártam úgy is, hogy többször vissza kellett valamit hallgatnom, hogy megértsem, mit is mond az illető, mert annyira halk vagy érthetetlen volt néhány kifejezés.

Egy kis légzéstechnika…

Sokan nem is veszik észre, de fulladnak beszéd közben, mert kevés a levegőjük. Ha valaki hosszabban beszél akár előadás, üzleti tárgyalás vagy tanítás esetén, gyakran azt veszi észre, hogy egyre többször kell szünetet tartania a mondandója vége felé. Mintha nem is csak beszélt volna, hanem legalább két kör futás után lenne egy focipályán.

Érdemes tudni és megfigyelni, hová vesszük a levegőt. És érdemes különbséget tenni az élettani légzés és a beszédlégzés között.

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál.

egyensulyban.com