Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédhangfejlesztés

Milyen élmény is a korábban már annyiszor emlegetett mellkasi rezonancia?

Volt már több olyan helyzet az óráimon, hogy az adott tanítványom megijedt a benne lévő „oroszlántól“.

Miért?

Mert a mellzönge nagyon erős tud lenni mind hangban, melyet a fül érzékel, mind belső rezgésben és mélység-élményben, hiszen nagyon mélyről „szakad fel“ a testből, annyira, hogy az emberek nem is értik, honnan szól, tör fel belőlük még további hang?

Nagyon furcsa élmény lehet első alkalommal, főleg, ha egyáltalán nem használták addig. Olyan élményről is beszéltek már nekem órán, hogy mintha nem is ő lenne, aki hangot ad, mintha egy másik személy szólalna meg.

Szoktam is mondani, hogy ez a mellzönge és nem egy Alien, ami a mellkasból tör elő.

Fülügyileg pedig azt érzik mellzöngéses beszédhangadás esetén a tanítványaim, hogy sok hangot, nagy mennyiségű hangot adnak ki, hogy mélyebb hangon beszélnek, és nagyobb, hangosabb, erősebb a beszédük, pedig nem is kell erőlködni hozzá vagy hatalmas izomerőt kifejteni.

És ami ugyancsak érdekes és megdöbbentő lehet, hogy a mellkasból jövő rezgés érezhető akár a fotel karfáján is, ha a benne ülő jól ad ki hangot, ugyanis tapinthatóan rezeg a karfa.

 

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál.

egyensulyban.com