Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédtechnika

Válás miatt visszaesett a hangja...

Többek között ezzel a problémával keresett meg egyik Férfi tanítványom. Ezért is ragadtam klaviatúrát, hogy beszéljek a legnehezebb helyzetekről és a hangod összefüggéséről.

2010-ben elveszítettem egy Hozzám nagyon közel álló Nőt, a Nagyanyámat. Annyira visszaesett a gyászidőszak alatt a hangadásom, hogy újra nem értették, amit mondok. Halk lettem és zártan beszéltem.

Miért is?

Mert amikor mélyen bent, befelé élsz (gyász, válás, baleset, valaminek az elvesztése, stb.), akkor nem tudsz annyi levegőt venni és kiengedni sincs mit. Márpedig a hangod a levegőtől lesz hangos, ugyanis a levegőáramlat mozgatja a hangszálaidat.

Baleset miatt is, igen, hiszen az ijedtség miatt összeesik a légzésed. Csak figyeld meg, hogyha hirtelen megijedsz, akkor alig kapsz levegőt. Ha nincs levegő, nincs megfelelő hang.

Pár napja dadogás tüneteivel Hozzám járó Hölgy tanítványomnak jeleztem, hogy az autóbalesete óta más a légzése, ezért a hangi tünetei felerősödtek!

Nehéz helyzetekben a légzésedre figyelés, a légzésed újraindítása, lenyugtatása sokat segít a lelkiállapotod fizikai tehermentesítésében. Az ilyen nehéz helyzetek kezelésében azonban – véleményem szerint – elkerülhetetlen a lelki-szellemi sík helyretétele. Ezért szoktam – igénytől és helyzettől függően – a Tanítványaimat oldással is segíteni az órákon.

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál, s a megfelelő beszédtechnika megmaradjon.

egyensulyban.com