Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédhangfejlesztés

Te hogyan szoktál bocsánatot kérni? Ha megbántottak, akkor vajon mi a Neked megfelelő reakció?

Ami nekem fontos ilyenkor, az az alábbi:
 

1., Nyugtázza a másik fél, hogy érti, nekem ez fájt.
 

2., Kérjen ŐSZINTÉN bocsánatot. (Egy hevenyészetten odavetett bocsi nem elég, mert nincs mögötte őszinte megbánás, nem érezni rajta, hogy a megbántott felet emberszámba veszik, hiányzik a figyelembe vétel szükségletének megadása.) Itt egy fontos észrevétel: a ne haragudj kifejezés nem megfelelő, mert megtiltja számomra egy érzés megélését. Sokkal jobb a: bocsánat, sajnálom, elnézést szavak használata. Nem baj, ha az adott embernek ezek eddig hiányoztak a szótárából, de ha értékes emberi kapcsolatokra vágyik, akkor érdemes megtanulnia és használnia a fenti szavakat, hiszen fordított helyzetben ugye, milyen jól esik egy őszinte megbánás?
 

3., Hogyan tehetem jóvá?” kérdés hangozzon el, vagy ha rögtön látszik, mit lehet javítani, azt érdemes megtenni, helyesen elmondani, stb.
 

(4.,) Végre mosolyogva mehetünk tovább az adott kapcsolatban mindenféle neheztelés nélkül.

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál.

egyensulyban.com