Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédtechnika

„A szavaknak ereje van.” – mondta Éva tanítványom...

… igen ám, csakhogy szerinte új értelmet nyert ez a szólás.
Miért?
Mert más testtartással, más levegővétellel sokkal nagyobb, erősebb és öblösebb hangot tudott kiadni.

Nemrég tapasztaltam, hogy megváltozott a testtartásom (a vállaim és a hátam felső részének izomzata begyulladt, más lett a hangom is), és emiatt megváltozott az emberek reakciója felém! Nem figyeltek úgy a boltban rám, többször el kellett valamit mondjak, hogy megértsenek...
Ha a tartásod megváltozik, akkor ahhoz az emberek bizonyos lelki tulajdonságokat csatolnak. Emiatt pedig másképpen reagálnak. Nekem a gyulladás miatt a kisugárzásom nem volt magabiztos. Gondolj csak bele, hogyan viselkedik egy „áldozat” típusú ember: behúzza a felső testét, a vállaival védi magát. Előtted van a kép? És emiatt a tartás miatt megváltozik a hangja is.

Megoldás?
Elmentem egy természetgyógyász és egyben csontkovácshoz. Helyére tette az izomzat miatt elmozdult csigolyáimat és kaptam izomlazítónak jó néhány vitamint, ásványi anyagot, olajkeveréket, stb. Mindezekből a magnéziumról tudom, hogy izomlazító hatású. Na, ebből sokat is írt fel. Már napokon belül éreztem a hatását, ugyanis egyenesebb lettem és az emberek a boltban ismét másképp reagáltak: figyelmesebbek, kedvesebbek, megértőbbek lettek.

Csak gondolj bele: más tartású és hangú egy „áldozat” típusú ember, más egy „agresszor” és más egy kiegyensúlyozott ember.

Nézd meg magad most a tükörben!
Szerinted milyen a kisugárzásod a tartásod alapján? És ne hazudj magadnak úgy, hogy gyorsan „egyenesbe” hozod a hátad! Légy őszinte, mert akkor tudsz változtatni! Szóval, milyen a tartásod? Mert ettől nagyon függ a hangod. És ha nem vagy elégedett, tegyél érte, hogy jobban érezd magad!

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál, s a megfelelő beszédtechnika megmaradjon.

egyensulyban.com