Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédtechnika

SMS nyak, meggörbült kisujj, koponyából kinövő szarv...

Az új “mobil-testtartás” fent említett problémái a csontokban fájdalommal jár, nyaki gerincsérvvel akár már 8 évesen, fejfájással, hátfájással.

De ez még csak a kezdet - szerintem.

A rosszul tartott fej-nyak csökkenti a légzést, nyomja a hangképző szerveket, feszültséget okoz az állkapocsban, ezáltal magas, vékony, rekedtes, elakadó, halk vagy kiabálós, feszült hangú beszédet okoz, továbbá negatív testbeszédet, negatív metakommunikációt, rossz artikulációt.

További probléma, hogy a test nemcsak a fejnél kompenzál, hanem az egész testtartáson végigfut a feszültség, így például a belső szerveket nem tartja a hasfal megfelelően, a derékrész csontjaira többletsúly nehezedik, ülő helyzetben a belső szervek egymást nyomják, a tüdő alig vesz levegőt, álló helyzetben pedig a térdre és a lábujjakra, nem pedig a láb tartóizmaira nehezedik a test tömege. Az egész test előre billent állapotban van.

Mindez a testtartás a metakommunikációban sokféle negatív kisugárzást okoz.

Mutat:

  • gyengeséget,
  • visszafogottságot,
  • bátortalanságot,
  • önbizalomhiányt,
  • de akár erőszakosságot,
  • erőlködést, hogy a másikat a hangunkkal elérjük,
  • fokozza a “kicsi vagyok” érzetet,
  • alárendel másoknak,
  • de akár fölényeskedést, kivagyiságot is mutathat.

És sorolhatnám még a negatív tapasztalatokat.

Ezért része a testtartás átvizsgálása a hangfejlesztésnek, mert több síkon hozzájárul a kommunikáció pozitív megjelenéséhez, megjelenítéséhez.

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál, s a megfelelő beszédtechnika megmaradjon.

egyensulyban.com