Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédtechnika

Sikeres tárgyalás, beszédfejlesztés, magabiztos hang

A sikeres kommunikációhoz, tárgyaláshoz, előadáshoz hozzátartozik, hogy magabiztosan álljunk ki mondandónkkal akár egy-két, akár több száz ember elé is.

Volt már olyan érzésed, hogy nincs elég önbizalmad ahhoz, hogy ki tudsz állni emberek elé beszélni?

Okozott már nehézséget akár egy emberrel való hétköznapi kommunikáció is?

Hangunk elárul bennünket, lelki rezdüléseinket, még ha nem is akarjuk, és még ha a beszélgető partnerünk nem is tudatosan észleli ezt. A lámpaláz, az esetleges régi, negatív élmények, amiket az emberekkel való kommunikációs érintkezés okozott, enyhíthetők természetes beszédhangunk fejlesztésével, erősítésével, tudatos képzésével és természetesen gyakorlással.

Mindenkinek van ugyanis egy Saját Hangja. A testi adottságainkhoz hozzá tartozik egy velünk született természetes hang, amit nagyon kevesen használnak. És itt nem a színészi, képzett, tiszta beszédre gondolok, hanem hogy mindenkiből kihozható egy sokkal kellemesebb rezgésű hang. Ezt a megfelelő levegőhasználattal, a mellkas rezonanciájának tudatos alkalmazásával, erősítésével tudjuk elsősorban elérni. Néha meglepő, hogy egy halk szavú embernek mennyire kellemes és érthető hangja lesz a fent körülírt beszédtechnika segítségével. És lehet javítani azoknak a hangján is, akiknek már eleve szépen szól. Legtöbbször férfiaknál észlelhető felszabadultabb hang, de tapasztalataim szerint a levegő megfelelő helyre való vétele náluk is hozzájárul ahhoz, hogy megtanulják, hogyan ne fulladjanak ki beszélgetés közben.

A megfelelő levegővételnek természetesen más előnye is van, hiszen szervezetünknek szüksége van a felvett oxigénre és nem mindegy, mennyi jut a sejtjeinkbe. Mivel nem vagyok orvos, ezért ennek fontosságáról kérdezd meg kezelőorvosodat, gyógyszerészedet.

Mivel a megfelelő levegővételhez elkerülhetetlen, hogy az ember helyes testtartást vegyen fel, hiszen a mellkas kiemelésével a tüdőnket szabadítjuk fel, így a belső szerveink is könnyebben működnek, mert nem nyomjuk el őket, ezáltal megelőzhetőek szervezetünkben a különböző, rossz testtartás okozta elváltozások. További információért fordulj ismét kezelőorvosodhoz.

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál, s a megfelelő beszédtechnika megmaradjon.

egyensulyban.com