Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédhangfejlesztés

Rossz levegőben nehezebb beszélni

Egyik szorgalmas tanítványom nemrégiben arról számolt be, hogy egy tárgyaláson a régi, gyenge hangja jött elő, alig tudott levegőt venni és alig tudta azt kipréselni.

Minden tanítványomat meg szoktam ugyanis interjúvolni az órája elején, hogy: Hogy van „hangilag”? Milyen tapasztalata volt, amióta nem találkoztunk? Változás van-e az eddig problémát jelentő élethelyzeteiben?
A negatív tapasztalatokat pedig mindig alaposan megbeszéljük, vagy az aktuális elakadások megoldását bele is szövöm az adott órába.

A fenti tapasztalat is így hangzott el és igyekeztünk részletezni a helyzetet, a környezetet, hogy pontosan mi is történt. Ahogy a tanítványom válaszolt a kérdésekre, eszébe jutott, hogy a zakója fehér poros lett, mert az egész tárgyalás mészkőporos levegőjű gyárban valósult meg. Nem tudta, hogy ez a momentum lényeges lehet, csak eszébe jutott. A gyárban pedig biztosították arról, hogy ez a por az egészségre ártalmatlan, úgyhogy nyugodtan beszélhetnek.

CSAKHOGY ...

… amikor a szervezeted azt észleli, hogy nem megfelelő a körülötted lévő levegő, akkor úgy reagál, hogy köszöni szépen, de ebből a levegőből kevesebbet kér.

EZÉRT ...

… a légcsövet, a hörgőket összeszűkíti, hogy minél kevesebb rossz minőségű levegő kerüljön be. (Olvastam egy régi anatómia könyvben, hogy az I. világháborúban a katonák nem közvetlenül a klórgáztól haltak meg, hanem attól, hogy a szervezetük észlelte ezt a mérget és teljesen elzárta a légutakat. Pedig csak pár métert kellett volna felmászniuk egy fára, ugyanis a klórgáz nehéz, így lent marad a földön.)

Szóval nem csodálom, hogy a tanítványomnak elment a hangja ilyen környezetben. Ugyanis ha nincs elég levegőd, akkor nem szólnak a hangszálaid megfelelőképpen. Egyszerűen így működünk.

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál.

egyensulyban.com