Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédtechnika

Rossz a hangulatod? Énekelj!

Mit teszek, hogyha rossz napom van, bal lábbal, sőt kétballábbal keltem fel, esik az eső, cudar hideg van, nincs kedvem semmihez sem? Hangterápiát alkalmazok magamon.

Egyik nagy vágyam, hogy legyen egy tibeti hangtálam, méghozzá zenei A-hangot adjon ki. Miért? Egyszer a barátaimmal kísérleteztünk. Egy hangtálat tettünk egymás fejére. A tálat egyenletesen és nyugodtan ütöttük. Azt lehetett hallani, hogy a hang egy idő után változott, miközben a kísérleti alany arról számolt be, hogy a tál rezgése egyre lejjebb ment a testében.

De még egyelőre nincs hangtálam, viszont van saját, jól rezgő hangom. A tanítványaim tapasztalják az óráimon, hogy milyen kellemes érzés hangokat kiadni megfelelő rezgéssel. Ez a rezgés jótékony hatású. Saját magamon tapasztaltam már sokszor, hogyha rossz hangulatom van, akkor az éneklés segít jobb hangulatba jönni.

Ha ugyanis a lélek hat a testre – és te is láthatod, hogyha valaki szomorú, akkor másfajta testtartást vesz fel, míg aki vidám, annak a testtartása is ezt sugározza –, akkor a test állapota is hat a lélekre. Vagyis adj ki kellemes rezgéssel és könnyedén magadból hangokat, ezzel változtatva a fizikai állapotodon, s meglátod, jöhet az ősz és a „rettegett” november, neked akkor is jobb kedved lesz! Nekem biztosan!

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál, s a megfelelő beszédtechnika megmaradjon.

egyensulyban.com