Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédtechnika

Nem megy át az információ, elharapott szavak... és meddig tart a képzés – érdeklődtek új jelentkezők nálam

Részletek válaszleveleimből:

Amivel foglalkozom, az a kommunikáció beszédhangbeli helyretétele. Tanítványaim és saját tapasztalatom is az, hogy a hangkiadással való foglalkozás a nem megy át a megfelelő információ tünetre nagyfokú megoldást nyújt, hiszen erősíti a kommunikáció szándék részét. Valamint a levegő elakadása erősen befolyásolja a szókincs használatát, mégpedig úgy, hogy nem jutnak eszébe a megfelelő információk.

A zártabb személyiség hangadása – tapasztalataim alapján – sok olyan beszédhangbeli tünetet okoz, ami ugyancsak akadályozza a szóbeli kifejezést.

 

Ha hangbeli tünetek okozzák az elharapott szavak” jelenségét (például túl gyors a gondolat és azt utol szeretné érni a beszédével, de ez nem megfelelően sikerül és így kimaradnak szavak), a szóbeli megnyilvánulása akadályoztatását, akkor azon tudok segíteni. Ha megfogalmazásbeli (mikor mit mondjak) akadálya van, akkor érdemes retorika órákra járnia.

 

Hangfejlesztő képzés mennyi ideig tart? – kérdezte egy új tanítványom első levelében:

A képzés hossza függ a megszüntetni kívánt kommunikációs hangbeli tünettől és az oktatott beszédtechnika mindennapi beszédben történő gyakorlati alkalmazásától. Tapasztalatom szerint 4-6 hónapot érdemes belefektetni, hogy maradandó siker legyen és a beszédben használatos izmok átálljanak egy másfajta mechanizmusra, ami automatikussá válik a képzés során.

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál, s a megfelelő beszédtechnika megmaradjon.

egyensulyban.com