Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédhangfejlesztés

Neked milyen ma a HANG-ulatod?

Jobb hangulat, jobb HANG-adás, és fordítva: jobb hangadás, jobb HANG-ulat
Észrevetted már, hogy a hangod állapota függ attól, hogy milyen érzelmi állapotban vagy? És attól is függ, hogy éppen miről beszélsz: hozzád közel álló témáról, vagy olyasmiről, amivel kapcsolatban nem érzed otthonosan magad.
Van, akinek gondot okoz, hogy a saját véleményét, tapasztalatát érthetően és kényelmes hangkiadással adja át a kapcsolataiban. Ilyen esetben az önértékelés alacsonyabb, az önbizalom csökkent.
Van, akinek az okoz gondot, hogy nem a saját gondolatait kell éppen átadnia (például vizsgázáskor, megadott téma prezentálásakor, stb.). Ilyenkor az agyunk mintha nem akarna segíteni és a hangunk is olyan, mintha nem is a sajátunk lenne.

Volt már ilyen tapasztalatod? Nekem igen, de mindig kisegített a helyes hangtechnika gyors alkalmazása az adott szituációban.

És az érzelmi háttér? Nos, van egy alap érzelmi állapot, amiben általában vagyunk. Ebből különböző helyzetek, események időlegesen kimozdítanak, de az alaphoz visszatérünk rövid időn belül. Ha ez az alapérzelem nem igazán pozitív érzés, akkor érdemes vele dolgozni. Erre sokféle módszert lehet találni.

Amikor eljön valaki hozzám, látom, hogy pozitív vagy negatív hangulatban van. De annyi biztos, hogy az órán végzett hanggyakorlatok javítják az illető hang-ulatát. Azt tapasztalom ugyanis, hogyha a hangadás szebb lesz és lazább, könnyedebb, akkor az érzelmi állapotra ez visszahat, hiszen megváltozott a fizikai állapot és egy ilyen testben a szellem és a lélek is másképpen érzi magát.

Nem hiszed? Járj utána! Nézd meg, hogyha rossz hangulatod van (az most mindegy, hogy miért) és énekelni kezdesz, akkor egy idő után jobban kezded magad érezni. Egyrészt az érzéseid oldódnak, másrészt a fizikai, vagyis izomfeszültség is alább hagy.

Teendő?
Ádám tanítványom javaslata: engedd ki a hangod – énekelj fejhallgató használatával például. Ő ugyanis ezt tette. A környezete pedig csodálkozott, milyen szép hangja van. Ádám szerint az otthoni felszabadult hangkiadás (természetesen helyes levegővétellel) segíti azt, hogy megbarátkozzon a hangjával. Igen, a nálam elsajátított hangképzés ugyanis új hangot teremt, amit a fülednek meg kell szoknia, hiszen a tested teljesen másképp szól, mint eddig. Ha nem hiszed, ennek is járj utána...

Mindenesetre kellemes hang-ulatokat kívánok neked!

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál.

egyensulyban.com