Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédhangfejlesztés

Neked is kell még figyelned a beszédedre? - kapom meg többször a kérdést.

A kérdés azért merül fel, mert bizonytalan vagy magadban, hogy meg tudod-e valósítani a szebb, érthetőbb, biztosabban szóló beszédhangot. Ezzel a félelmeddel nem vagy egyedül, ezen szinte minden tanítványom átesik. De segítek!

Azért is merül fel a kérdés az első órákon, mert hirtelen káosz van a fejedben az izmaiddal kapcsolatban, sok új információt kapsz, sok rácsodálkozásod van a működésedre, hiszen ilyesmit – sajnálatomra – nem tanítanak az iskolában. (De az egyik álmom az, hogy ezen változtassak, mert életcélom – az egyik –, hogy iskolai tanítás keretein belül a magyar és az énekórákon is szó legyen a megfelelő beszédhangról.)

Az ember hang-ulatokban éli napjait. Nekem is vannak hang-ulataim, aminek vannak hangi megjelenései.

És van, hogy fizikailag, szellemileg, lelkileg fáradt vagyok. Ilyenkor is más a hangadásom.

Lelki fáradtságon gyászt is értek, amikor is „befelé beszélsz”, nagyon befelé fordulva létezel, mert a gyász belül történik. Átéltem az utóbbi években többször közeli hozzátartozóim elmenetelét, és ezáltal a hangom visszaesését. Mégis tanítanom kellett, mert hát gondoskodó személyiségtípus (is) vagyok.

Ilyenkor segített a megtanult beszédtechnika igazán, mert kisebb odafigyeléssel ugyan, de mégis érthető voltam az órákon. Hogy a szemem szomorú volt? Az érzékenyebbek észrevették, ha kérdezték okát, válaszoltam és elmondtam, hogy ilyen esetben később mit tehetnek, ha munkájuk miatt mégis sokat kell kommunikálniuk. (Az élet ugyanis nem áll meg..)

„Befele beszéd” az is, amikor gondolkodsz, cikket írsz, blogolsz, prezentációra készülsz, gyakorlod fejben az előadásod.. Ilyenkor nem kifejező az arcod, a beszédizmaid elernyednek és ha megzavarnak, hirtelen beszélned kell, akkor ezeket újra szükséges indítanod annak érdekében, hogy rögtön érthető és mély hangod legyen.

A fizikai fáradtságot a tanítási napjaim végén (5 óra, vagyis 5x60 perces intenzív odafigyelés után) érzem. Esténként így szükségem van legalább fél órára, hogy csendben legyek és kikapcsoljak, feltöltődjek, s a szeretteimmel tudjak beszélni. Munka utáni áthangolódás a magánéletre..

A helyes beszédtechnikát arra érdemes kifejlesztened, amikor „kifelé beszélsz” vagy azért, mert szeretnél megosztani valamit, vagy azért, mert a munkád velejárója, hogy emberekkel foglalkozol valamilyen szinten. Itt érdemes figyelned a beszédhangod minőségére.

Visszatérve a kérdésre: a „kifele beszéd” esetén már automatikusan működik nálam a szebb hangadás. Nem kell már a légzésemre figyelnem. De ha cikkírás közben jön egy telefon, akkor előbb mosolygással beindítom az arcizmaim (átállítom az agyam hangadásra) és máris úgy maradnak, segítve a megfelelő, nyitott és artikulált kommunikációt.

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál.

egyensulyban.com