Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédtechnika

Néhány szóban a fogszabályzó és egyéb esztétikai foghibák okozta csökkent érthetőségről:

Több olyan tanítványom volt már és van is, akinek valamilyen gondja van a fogával. Van, akinek fogszabályzót tettek fel évekre, van akinek a fogesztétikai hibáját másképpen hozták rendbe.


Ami közös ezekben az emberekben, hogy mindegyik szégyellte a fogait vagy a fogszabályzóját és ezáltal összébb zárta a száját, aminek a következménye az lett, hogy mindez az artikulációja, a mások általi megértésének rovására ment. És hiába szűnt meg a szépséghiba, került le már régen a fogszabályzó, az illető annyira megszokta ezt a szájtartást, hogy képtelen önerőből megszabadulni a beszédét gátló tényezőtől.


Ilyenkor érdemes segítséget kérni, hiszen újra szükséges elsajátítani a beszédhangadást. Sajnos ugyanis nemcsak a kisebbre vett szájtartást (ez takarta a fogak esztétikai hibáját) szükséges helyre hozni, hanem az ezzel járó visszafogottabb légvételt is. A helyrehozás hónapokba telik, de az eredmény nem marad el.

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál, s a megfelelő beszédtechnika megmaradjon.

egyensulyban.com