Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédtechnika

Ne ítéld el azt az embert, aki dadog!

Nem is dadogónak illik nevezni, hanem dadogás tünetével élő embernek.

Volt, aki kicsi gyerekként, szülei tiltása ellenére nézett meg egy filmet, aminek a hatására dadogni kezdett. Évekig járt gyógypedagógushoz, hogy ledolgozza ezt az ijedtséget.

A szüleim meséltek olyan esetet, amikor világháborús gránát robbant valaki mellett, aki túlélte a történteket, de élete végéig dadogott.

Sok hasonló története lehet annak, akinek a hangadása sűrűn, gyors egymás utánban elakad. Ettől még nagyon is értelmes, tanult és okos emberrel állhatsz szemben!

Akikkel dolgoztam és a fenti két történet is ilyen lehetett, mind légzésbeli probléma okán lett dadogó tünetű. A légzés elakadása (nagy ijedtségkor például a levegő nem megy se ki, se be, a test megfeszül) sokmindent okoz: van akinek hanggyengeséget, a hang fátyolos távozását, hangelcsuklást, hangremegést, erőltetett hangadást, sírós hangadást stb. és enyhe vagy súlyosabb bedadogást.

Tapasztalatom szerint, hogy milyen következménye lesz a beszédlégzés nem megfelelő áramlásának, az az adott ember testi, izomzati adottságain is múlik, amit nem tud befolyásolni, mert ezekkel az izomzati adottságokkal született.

De! A beszédlégzést helyre lehet tenni, a test felesleges feszültségét el lehet engedni és a szellemi-lelki megfeszüléseket is, melyek terhelik a hangadást. Gondolok itt a “nem vagyok képes megmukkanni”, “így nem lehet beszélni”, “maradj csendben”, “nem tudok mit mondani”, “úgysem hallgatnak meg”, “úgysem vesznek figyelembe” stb. parancssorokra, melyek annyi gyerek és felnőtt életét keserítik meg. Ennél súlyosabb megállapításokkal, parancssorokkal, életeseményekkel és élettörténetekkel is találkoztam már, ezekről itt most nem teszek említést.

Tehát aki dadogás tünetével él, az nem reménytelen, a kommunikációján lehet segíteni felnőtt korban is. Mivel erősebb hangváltozási tünet, ezért érdemes tudni, hogy hosszabb idő rendbe tenni, de pont ennek a tünetnek az erősen zavaró tulajdonsága szokta az adott embert erősen motiválni a változásban, tanulásban, hogy kitartóan több energiát tegyen önmagába.

Felnézek azokra, akik képesek vállalni az utat önmaguk életének megváltoztatása érdekében. Az a rengeteg energia, idő, munka, szorgalom, kitartás, céltudatosság, amit belefektetnek a beszédbeli fejlődésükbe, nemcsak a hangadásukat változtatja meg, hanem az önbecsülésüket, önértékelésüket, önbizalmukat is.

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál, s a megfelelő beszédtechnika megmaradjon.

egyensulyban.com