Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédhangfejlesztés

Milyen HANG-os a családod?

Milyen a hang-környezeted?
Ma egy olyan témáról szeretnék írni, ami fontos a hangod milyenségének, alakulásának megértéséhez.

Sokan kerülnek hozzám halksággal, visszafogott légzéssel, motyogással, stb. Amikor elkezdünk dolgozni, óhatatlanul áttérünk a környezeti tényezőkre:
Mikor halkult el?
Hangos volt-e gyerekkorában?
Milyen a szülők hangja?
Milyen a testvérek hangja?
Például sok helyütt derült már ki számomra, hogy az anya vagy az apa hangja túl hangos volt, a tanítványom már gyermekként fülsértőnek érezte azt. Talán idegesíti is stb., s emiatt ő inkább elhalkult.

Feladat tehát:
Nézz körül hang-ügyben a családodban! Egy-egy összejövetelen figyeld meg tudatosan, ki milyen hangon beszél: halk, hangos; érthető vagy motyog; felszabadult, visszafojtott? Kire hasonlít a hanghordozásod? Ki használja úgy a hangját, mint ahogyan te?
(Ha már régebb óta jársz hozzám, akkor hasonlítsd össze magad a többiekkel, emlékezz vissza, milyen volt a hangod, a beszéded családi körben és milyen most? Valamint figyeld meg, változott-e a többiek viszonya hozzád, amióta másképpen használod a tested hangkiadásra?)

Próbáld meg felidézni a beszédeddel, hangoddal kapcsolatos negatív élményeidet. Nézd meg felnőtt fejjel, mi történt annak idején veled? És mi történik most is akár?
Ha mindezeket tudatosítod, sokkal gyorsabban tudsz haladni a felszabadult hangod felé, afelé, amivel megszülettél és amit pár évig használtál is.

Emlékszem, amikor 2004-ben az életem úgy alakult, hogy szükséges volt egy gyökeres váltás, akkor tudtam először elmenni mesteremhez, Kovács Magdához. A hangommal való munka óhatatlanul hozta magával az emberi kapcsolataim és legfőképpen a magammal való kapcsolatom változását. Ez az, amit átadok az óráimon neked, csak egy kicsit felgyorsított formában, mivel én annak idején az énekhangommal voltam inkább elfoglalva, ezért több idő volt, míg előjött a beszédhangbeli változás. De Neked nem kellenek évek ahhoz, hogy ezt megélhesd. Úgy állítottam össze a képzést, hogy nagyon gyorsan meghallhatod és megérezheted, melyik az igazi hangod, ami igazán felszabadult, elnyomás és visszahúzás nélküli, ami téged szolgál, az emberi kapcsolataidat segíti és önmagadat is közelebb hozza hozzád.

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál.

egyensulyban.com