Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédhangfejlesztés

Melyek azok a tünetek, amelyek elárulják, hogy nincs helyén valakinek a hangja?

1. A nyakon feszülnek az inak beszéd közben.
Nézd meg, hogyha beszélsz, akkor neked vajon hogy néz ki a nyakad? Fogd meg a torkod, tapintsd ki: lazának vagy feszültnek érzed?
Ha feszültséget látsz vagy érzel, akkor valószínű nincs helyén a hangod.

2. Váll mozgása belégzéskor.
Végy egy nagy levegőt tükör előtt. Ha ilyenkor a vállaid felfelé mozdulnak erősen, akkor nagyon kevés levegővel beszélsz, s ez kevés a hangszálak feszültségmentes megmozgatásához.
Ilyen esetben sincs helyén a hangod.

3. Egy mondaton belüli elhalkulás.
Ismersz olyan embert, aki beszéd közben gyakran elhalkul mondandója végére? Vagy a megszólalásait nagyon erős hangon kezdi?
Mindezek a tünetek a helytelen beszédlégzésre utalnak. Lehet rajta segíteni képzéssel.

4. Hangos belégzés.
Figyelted már meg bemondók, riporterek, pedagógusok beszédét? Találtál olyat, aki nagyon hangosan lélegzik, esetleg akad, aki szinte hörögve vesz levegőt? Vagy van ilyen ismerősöd?
Ez a fajta feszült légvétel feszült hangot eredményez. Sokan ilyen légzés után csak kiabálva tudnak megszólalni, ha hangosak akarnak lenni és ebbe nagyon hamar bele is fáradnak.
Megoldása a helyes beszédlégzés elsajátítása.

5. Felvitt hangsúly. (Helyesen hanglejtés.)
Hallottál már úgy beszélni valakit, hogy állandóan felvitte mondatai végén a hangját? Mintha elvékonyodott volna vagy gyerekessé vált volna a beszéde. Ilyen esetben elő szokott fordulni, hogy a kérdő mondatot nem kérdésnek hallják mások és ezért nem válaszolnak az adott kérdésre.
Ez a tünet is a nem megfelelő beszédlégzés következménye. Erről az óráimon több megértést tudsz szerezni és be is gyakorlom veled a megfelelő hangadást.

Ha szeretnél jelentkezni Hangfejlesztés órára, akkor itt az alkalom!

Jelentkezhetsz a honlapomon található Órára jelentkezem zöld gomb megnyomásával vagy az alábbi űrlapon keresztül: https://www.hangfejlesztes.hu/orara-jelentkezem

Megkeresésedet várom szeretettel!
Kellemes napot kívánok Neked!

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál.

egyensulyban.com