Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédhangfejlesztés

Miért olyan fontos az érthetőség és a jó helyen vett levegő?

Mesteremmel, Kovács Magdával beszélgettünk nemrég erről a kérdésről. Ha nem is szó szerint, de megosztom veled, mi hangzott el:


A levegő=lélek. Hiszen régebben a lélegzetet lélekzetnek írták – mondom én magyar tanári végzettséggel a zsebemben. Tanárnőm szerint tehát, nem is szívből éneklünk, hanem lélekből, lélekzetből. A szív a fizikai erőt adja, de a lélek közvetíti az érzéseket. És itt most nemcsak az éneklésről, hanem a beszédhangról is szó van.


Az éneklésnél minden műfajban máshol veszek levegőt. Ha ott veszek levegőt egy szövegben, ahol a közönség, a hallgatóság nem gondolja, akkor nincs sikerem, mert a lelkemet másképp adom. Ha szünetet tartok ott, ahol nem kéne, akkor giccses lesz a dal is és a szövegmondásom is. Vagyis ez azt jelenti, hogy ha felesleges levegővételeim vannak, akkor nem figyelnek rám, a mondandómra az emberek. A fenti kérdésre tehát a válasz: a közönség figyelmének lekötése miatt.


Ugyanez történik, ha nem formálom meg a szavakat mind a beszédben, mind az éneklés terén: unalmassá válik az előadásom, esetleg bosszantani kezdek vele másokat, vagy félreértenek, a szándékom nem jelenik meg a másik ember fejében.


Ha figyelmet szeretnél elérni, akkor érdemes érthetőnek lenned, tisztán megformálnod a szavakat és megtanulnod a hangadáshoz szükséges helyes légvételt.

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál.

egyensulyban.com