Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédhangfejlesztés

Mi köze a konditeremnek a Hangfejlesztéshez?

Mint már régebben írtam, a magánhangzókat mindig énekelve adjuk ki, szóval akkor is énekelsz, amikor beszélsz.
Azt is írtam már, hogy az énekhangtartományodban benne foglaltatik az a néhány hang, amin beszélsz.

Mindezen okokból léteznek hanggyakorlatok, amikkel erősítjük a beszédhangot.

Rendben, értem, Te sem szeretsz énekelni. Talán rossz élményed van az énekórákról, vagy szóltak, hogy nincs jó hangod és inkább ne énekelj még a zuhany alatt se.

Csakhogy ...

mindez nálam nem számít.

Miért?

Mert nem az a lényeg, hogy eltalálod-e a zenei hangokat (szaknyelven hangmagasságot), hanem az, hogy hová veszed a levegőt, mozgatod-e megfelelően az izmaid, érzed-e a mellzöngét a kezeddel. Ezek a fontosak (amúgy le is foglalják a figyelmed, mert annyi szempontot kapsz, hogy a hangodra már nem is tudsz figyelni), mert ha ezeket begyakorlod, akkor kellemes beszédhangod lesz. Minden tanítványomnak azt mondom, hogy most konditeremben van, az izmait eddzük és mellékesen megszólal a teste magától.

Fontos ugyanis, hogy alaposan begyakorold a helyes beszédlégzést. Ez az alapja a hangodnak. Ha ez megvan, akkor magától megvalósul az általam tökéletesnek mondott beszédhang.

Ha érdekel, mit csinálj, hogyan hozd jó kondícióba a beszédhez szükséges izmaidat, jelentkezz a Képzésre a fenti telefonszámon.

Ha el szeretnéd dönteni, hogy neked való-e a Hangfejlesztés, akkor látogasd meg a honlapom „Kinek érdemes” menüpontját, ahol válaszolhatsz olyan kérdésekre, melyekből láthatod, milyen tünetekkel jelentkeztek már hozzám órára.

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál.

egyensulyban.com