Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédhangfejlesztés

Mély hangadás nem egyenlő férfihang

Órán vetődött fel:
Egyik hölgy tanítványomnak nagyon szép, mély hangja van és ahogy hozzám jár, még mélyebbé és zengőbbé válik.
Ő kérdezte meg, hogy nem lesz így túl mély, tehát férfias a hangja?
A válaszom az volt, hogy nem a zeneileg mélyebb beszédhangok határozzák meg egy férfi hangját, hanem a hangszín. Vagyis az, hogy milyen testből érkezik egy hang, az határozza meg, hogy férfihang vagy női lesz.
Ugyanaz a zenei hang ugyanis másképp szól egy hegedűből és egy zongorából nem? Ez esetben is csak a hangszerek teste más. És mégis tudjuk, hogy egy zongorát vagy egy hegedűt hallunk éppen.
Tehát a női testből szóló mély hang nem egyenlő férfihang, mert a hangszín marad női.

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál.

egyensulyban.com