Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédhangfejlesztés

A Magabiztos fellépésről

Ha stresszhelyzetben nyugodt tudsz maradni hangilag is, akkor jobban fogod uralni a kialakult helyzetet és hamarabb oldod meg azt. - erről beszéltünk egyik tanítványommal, aki légiirányítónak készül, és akitől a tanfolyamon mindig nyugodt hangot kérnek az oktatók.
Nézzük, mit is okoz a stressz a hangkiadásodban!

Megfigyelted már, hogy különböző hangokhoz más-más tulajdonságokat párosítunk? A magas és vékony beszédhangot gyerekesnek véljük, a monoton beszédet érzéketlennek. Ugyanakkor a melegséget sugárzó, telt és mély hangú emberek beszédhangja bizalmat ébreszt, hiteles és meggyőző. Szóval a cél az, hogy ilyen hangon tudj megszólalni szorult helyzetben is.

A stressz és a szorongás a beszédben részt vevő izmokban feszültséget okoznak. Ilyenkor érzel gombócot a torkodban, nem kapsz levegőt, fulladsz. A hangodat pedig nem tudod uralni, magasabb lesz, megakad a szó a torkodban. Éreztél már ilyet?

Szóval, ha a tüdődet ilyenkor teljesen megtelíted, már ettől a beszédhangod nyugodtabbá válik. Ez a légzés oldja a stresszt, felszabadultabbá tesz. Természetesen vannak különböző légzéstechnikák, amikkel nagyon jól tudod magad csillapítani, ezeket az óráimon el is tudod sajátítani. Tanulóim tapasztalatai szerint hatásosak.

Ami még oldja a feszültséged, az a mellkasod rezonanciájának használata. Ettől lesz szép orgánumú a hangod. És az ilyen rezgésű hangban a hallgatóságod jobban szeret állni.

Azonban, ha ezt a hangodat elfojtod, mert nem nyitod ki a szádat, hanem motyogsz, a hangokat nem ejted pontosan, akkor nem lesz sikered másoknál.

Tehát a legfontosabb: stresszhelyzetben lélegezz! Ez az alap. Ja, és nyisd ki a szádat; a többit megtanítom, ha szeretnéd.

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál.

egyensulyban.com