Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédhangfejlesztés

Hogyan okoz egyre erősebb beszédhangi deformitást a fogszabályzó?

A napokban feltűnt, hogy mennyit változott egy ismerősöm beszédhangja a videóin, mely videókon keresztül sokakat tanít.

Három hónapja hordja a láthatatlan fogszabályzót és a légzése egyre inkább feszült és felszínesebb lett, a beszédhez tartozó, szájon keresztüli légzését felváltotta majdnem teljesen a hangos, orron keresztüli légzés.

 

Miért gond ez?

A hangadáshoz nagy mennyiségű és folyamatos légáramlatra van szükség. Ezzel működik a hangszalag úgy, hogy nem feszül be a torkod. Orron keresztül vett levegővel nem jutsz elég mennyiséghez és nehéznek érzed a hangadást a torok befeszülése miatt.

A torokfeszültség külső jelei: száraz hang, gyakori torokköszörülés vagy köhécselés vagy krákogás vagy nyeldeklés kommunikáció közben, a nyak izmainak megfeszülése vagy a torok behorpadása a gége körül, feszesen mozgatott állkapocs, szorosan tartott fogak a szavak ejtésénél (nem nyitja az ember a száját) stb.

Mind a légzés romlása, mind a torokfeszültség egyre jobban tud nem téged segítő fokozatba kapcsolni. A végén - mint az említett ismerősöm esetében is - beszéd közben már hiába iszol vizet, egyre többször elakad a hangod és egyre többet kell megállnod mondat közben pihenni vagy a mondataidon rövidíteni.

 

Miért alakul ki mindez egy fogszabályzó miatt?

Ha kivehető, akkor az ember fél, hogy elmozdul szájon keresztüli beszédlégzéskor vagy hangadáskor, s így inkább orron vesz levegőt (nehogy lenyelje a szerkezetet).

De zavaró lehet a kommunikáció alatt az is, ha a szájüreg oldalfalához hozzáér a fogszabályzó kiálló része, ami miatt az ember inkább kisebb és kevesebb állkapocsmozgással éri el azt, hogy ne csuszolja, ne sértse fel az érzékeny, lágy szövetet a fogsorok között (elég kellemetlen, amikor megharapjuk a szánkat belül, hát még ha ez minden fogsornyitogatással - kicsiben ugyan, de - megtörténik). Ha kisebbet mozog a fogsor, állkapocs, akkor beindul a motyogás-szindróma és jönnek a kérések: Nyisd ki a szádat! Megismételnéd, kérlek!

Sőt, a nyelvizomzatot is bántja, amikor elöl hozzáér a fogakra rakott sínhez. És próbáld csak ki, milyen lesz a beszéded, ha hátrahúzott nyelvvel akarsz egy mondatot kimondani? Volt már olyan tanítványnak jelentkezőm, aki nyelvpiercinggel jött az első órájára, és amikor azt mondtam, hogy emiatt furcsa a hangadása, s ezen a piercingmentesség segíthet, akkor többé nem láttam - de hát mindenkinek joga van választani, hogy mit szeretne jobban...

És persze ott van a szégyenérzet, amit a fogszabályzó takargatása jelez: lefeszített felső ajak. Ilyen feszesen tartott izomzattal sérül az artikuláció. Az ajakkerekítéssel képzett hangok (o, ó, ö, ő, u, ú, ü, ű) tiszta ejtését pedig felejtsd is el. Maszatolás lesz a vége, s az összemosott hangokból ismét kialakul a kérdés: Mit mondtál?

 

Megoldás?

Annak ellenére, hogy a fogakon szabályzó van, nem érdemes takargatni, mert így is, úgy is látják.

Annak ellenére, hogy félsz az elveszítésétől, igenis szájon vegyél levegőt, amikor beszélni akarsz.

És a kiálló részekre használd a fogorvos által adott segédeszközöket, vagy menj vissza és állíttasd be másként.

Sokféle megoldású fogszabályzás létezik, ezekről tájékozódj részletesebben, beszéld meg a fogorvosoddal, mi a tapasztalata az egyes változatok beszédbeli befolyásáról.

És ha lekerült, s maradandó hangadásbeli problémád van, s ezen változtatni szeretnél, menj el egy szakemberhez, aki helyre teszi a beszédtechnikádat.

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál.

egyensulyban.com