Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédtechnika

Hangmegtartási tapasztalatok

Tanítványi tapasztalat hangzott el: ha a lelki okokkal nem foglalkozik, akkor visszaesést mutat a hangja, nehezebben jön elő a nálam tanult természetes hangadás.

Igen, igaz az, hogyha nem dolgozik valaki a lelki tényezők megoldásán, akkor a hangja visszaesést mutathat. Az a tapasztalatom a tanítványaimmal, hogyha a légzésben szerepet játszó izmok működése automatikus lesz, akkor nem tudnak visszaesni a régi légzéshez, így a hangjuk is jobban megmarad.

Volt már, hogy találkoztam régi tanítvánnyal az utcán és azt mondta, meg tudta tartani a hangját, amit elért nálam. És ezt hallottam is, ahogyan megszólalt.
Más tanítványaimmal találkozva többször hallottam azt a véleményt, hogy a nagy levegő segít számukra. Végül is a technikát megtanulták és rajtuk múlik, hogy mikor használják.

Kétféle ember jár hozzám. Az egyik, aki gyakorlatias és az üzleti világból jön, a másik, aki önbizalom hiányos és halk. Az előző a gyakorlatiassága miatt gyorsan tanul és az új hangját megtartja.
Az alacsony önértékelésű tanítványaimmal tovább szükséges dolgoznom és lelki tényezőket is jobban szükséges oldani, egyáltalán feltárni.

Viszont az is biztos, hogy a folytonos fizikai rendbetétel és a testi rezgések megvalósítása visszahat a lelkükre. Mostanában több ilyen tanítványomat megkértem, hogy állítsa vissza a régi légzését, amivel hozzám jött és mondja el, mit érez. A tapasztalataik: frusztrált, szorong, feszült, kényelmetlen, stb. Aztán megkértem, hogy a jelenlegi természetes légzésüket vegyék elő. Ebben az esetben pedig nyugalomról számoltak be és felszabadultságról, s ezt tükrözi a hangjuk is. Ezek a tanítványok fél-1-2 éve járnak hozzám.

Ja, és van még egy tényező: nem mindegy, hány évesen kerül hozzám valaki. A 15 évesek izmai még gyorsan tanulnak és nem gyakorolták évtizedekig a helytelen légzést. Az egyik fiatal hölgy tanítványom már szeret kommunikálni például.

Csak annyit tudok javasolni neked, kedves Olvasó, hogy a légzésedre figyelj. Az a kulcsa a hangodnak. Addig gyakorold a helyes, mély légzést, amíg automatikus nem lesz. Más ugyanis a légzése egy zaklatott, bizonytalan, feszült embernek és más egy nyugodtnak, magabiztosnak. S ezeket az érzéseiket a hangjukból le is tudjuk szűrni.

 

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál, s a megfelelő beszédtechnika megmaradjon.

egyensulyban.com