Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédhangfejlesztés

Egyik nap jó a hangom, másik nap nem... Miért?

Vannak napok, mikor nem igazán cseng, rezeg jól a hangod, sőt halkabbnak, erőtlenebbnek érzed?
És van amikor szépen terjed, erős és mélyebben zengő?

Mitől lehet ez?

Több oka lehet a tapasztalataidnak:

1., A hangod függ attól, mennyire fáradtak az izmaid, hogyan pihenték ki magukat az éjjel.

2., Függ attól is, hogy milyen az időjárás, mivel nyirkos, hideg, ködös, esős időben sok minden lerakódik a hangszálakra, tüdődre. Illetve a nagy melegben az izmaidat nem tudod úgy használni, ahogyan szeretnéd: nekik is melegük van.

3., A Hölgyeknél befolyásolja a hangot egyébként a havi ciklus.

4., Továbbá a lelki és szellemi állapotod is erősen befolyásolja a hangadásodat. Ha fáradt vagy és régen voltál szabadságon, ha erősebb stressz van rajtad, ha ma „elbújnál” a többiek elől, akkor a hangod visszaesik, mert a levegőt nem tudod kiengedni megfelelően. Régebben a lélegzetet k-val írták: lélekzet. Ilyen esetben hogyan is adnád bele a lelkedet, a levegődet a hangadásodba?

5., És érdemes megnézned, hogy az adott kommunikációs helyzetben tudod-e vállalni a belső értékrendedet, vagyis „Ami a szíveden, az a szádon.” elvét tudod-e követni? Rendben vagy-e a másik emberrel, a helyzettel, a mondandóval?
 

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál.

egyensulyban.com