Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédtechnika

„Egyenesen akarok beszélni!”

– közölte első óráján kívánságát Hölgy tanítványom.

Mit értett ez alatt?

Azt, hogy nem szeretné, ha csak az arca egyik felét használná az artikulációban, míg a másik alig mozog. Olyan látvány ez, mintha szó szerint „félre” beszélne valaki.

Mi az oka az arcizmok ilyetén való használatának?

Az említett Hölgynél az, hogy a fogsora egyik oldalán sokáig hiányzott a foga és ezt próbálta takargatni évekig. Ez a szégyenérzet természetes ilyen esetben, ugyanúgy, mint amikor fogszabályzót takargatnak zártabb szájjal való beszéddel, motyogással.

Csakhogy!

Ha ezt a takargatást gyakorlod, akkor az izmaid úgy maradnak akkor is, ha már sikerült pótoltatnod a fogaid, vagy évek múlva lekerült a fogszabályzód.

Azonban...

...lehet rajta segíteni! Újra edzésbe kell hozni az arcizmokat, és türelmes gyakorlás által végre újra hasznosan segítenek majd Téged az artikulációban.

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál, s a megfelelő beszédtechnika megmaradjon.

egyensulyban.com