Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédtechnika

Egy kis anatómia a beszédképzéshez

Beszédtechnikával bárki hangján sokat lehet javítani? Igen.

Minden ember testfelépítése, adottságai egy egyéni hangot feltételez, de ezt a hangot alig használjuk. Idősebb, nagy színészek, vagy régi TV-s bemondóink hangja kellemes a fülnek. Érthető és jó rezgésű beszédük nagyobb hangerőt biztosít számukra.

Nem is olyan rég egy színházi előadás alkalmával volt szerencsém összehasonlítani nagy színészeink – akik már évtizedek óta koptatják a pódiumot – és frissen végzett, valamint pár éve már játszó kollégáik hangját. Tragikus volt a különbség. Míg a színészóriások betöltötték a teret hangjukkal, addig a többiek kiabáltak és mégsem tudták a nagy tér adta lehetőséget kihasználni. Tanárnőmtől meg is kérdeztem, mi ennek a nagy különbségnek az oka? Válasza az volt, hogy a régi színészeket eleve úgy vették fel, hogy szép orgánumú hangjuk volt, tehát nem kellett hangot csinálni nekik. Most nem ez a helyzet. De hozzáteszem, szerintem az emberek hangjának romlásához hozzájárult a környezeti ártalom is.

Miért?

Erre én is kerestem a választ és egy régi anatómia könyvet bújva meg is leltem. Íme:

Az emberi test csodái: Első kötet / Fritz Kahn, prof, dr. – Dante, Budapest: 315-317 o.:
„Normál levegőben az orr belseje átlagosan engedi át a levegőt és a légcső az elágazódásaival együtt átlagosan tág. Rossz levegőben az orrjárat belseje beszűkül, elzáródik a levegő útja úgy, mintha náthásak lennénk. A légcső bejárata, a hangrés ugyanúgy összeszűkül, a légcső összes tüdőbeli elágazódásaival együtt görcsösen megszűkül és a rekeszizom felemelkedik, így a légzés hirtelen egészen felületessé válik. A szív lassabban ver, a vérkeringés lelassul. Mindez azért történik, hogy a rossz minőségű levegőből minél kevesebb jusson be a szervezetbe. Ez a levegő összeszorítja a torkunkat.
Hegyekben, erdőkben, tengerparton, stb. a jó minőségű levegő hatására az orr belseje kitágul, ahogyan a gége is. A tüdőben elágazó légcső görcse feloldódik, a rekeszizom leszáll, így a tüdő térfogata megnagyobbodik, a szív gyorsabban ver, a vér oxigéntartalma megnő és a légzés elmélyül. Ettől a levegőtől fellélegzünk.
Mindezen folyamatokat orrunk belső klímaberendezése szabályozza. Ezért fontos, hogy orron át vegyünk levegőt, ha nem beszélünk vagy éneklünk. Ugyanis aki a normál légzését szájon át valósítja meg, az kikerüli az orr berendezésének légzésszabályozó rendszerét, így mellkörfogata és szervezete gázcseréje kisebb, vérének oxigéntartalma csekélyebb lesz.”

Egyszerűbben: mai környezetünk légszennyezettsége nagyban hozzájárul, hogy légzésünk felületes legyen. A szép orgánumú beszédhez azonban nagy mennyiségű levegő szükséges, vagyis a tüdő mélyebb rétegeibe kell beengedni a levegőt. Mivel megszoktuk a kevesebb levegővel való hangadást, ezért amikor hangosabbak akarunk lenni, gégénk fog erőlködni, s az eredmény kiabálás lesz, valamint a torok gyors elfáradása, fájdalma, rosszabb esetben az állandó megerőltetéstől kialakulhatnak hangszálproblémák.

Szóval, ha beszélsz legközelebb, akkor próbálj meg minél nagyobb levegőmennyiséget beengedni a tüdődbe.

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál, s a megfelelő beszédtechnika megmaradjon.

egyensulyban.com