Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédhangfejlesztés

Egészségtelen éneklés:

pincehelyiségben, ahol dohos a levegő.

Lehetőleg kerüld az olyan helyet nagyobb teljesítményű hangadás esetén (éneklés, sok ember előtti nyilvános beszéd), ahol a levegő nem jó minőségű, például dohos, füstös.

Miért?
Mert az agyad érzékeli, hogy körülötted rossz a levegő, ezért a tüdő bejárati csőhálózatát szűkíti, így kevesebb levegő megy be a tüdődbe, ami miatt a hangszalagjaidat (ezek levegővel működtetett hangszerek a torkodban) nem tudod megfújni.

Eredmény ilyen esetben: torokgombóc, erőlködés és fáradtság érzete a torkodban, nyaki izmok megfeszülése, köhögés, kiszáradt torok érzete; elcsukló, megbicsakló, halkabb vagy erőltetett hang.

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál.

egyensulyban.com