Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédtechnika

Beszéd közben beleharapsz a szájüreged oldalfalába?

Ha félsz a megnyilvánulástól, bátortalan vagy, akkor az állkapcsod feszültebben dolgozik beszéd közben. Vagyis mások úgy érzékelnek egy kommunikációs helyzetben, hogy nem nyitod a szádat, motyogsz, jellemző rád a halkság, visszafogottság, feszültség az emberekkel kapcsolatban, esetleg a hadarás is, merthogy a számodra kínos beszédet mihamarabb be akarod fejezni.

A szokásos - idegesítő - kérések ilyenkor a beszélgetőtársadtól:

  • Megismételnéd?
  • Beszélj hangosabban!
  • Nyisd ki a szád, mert nem értelek!
  • Tessék? Elnézést, nem hallottam, mit mondtál.
  • Mondtál valamit? ... stb.

A feszülten tartott állkapocs egyik következménye lehet a szájüreg oldalfalának megharapása is, nemcsak a mondandó unos-untalan megismétlése, ami idegessé tesz.

A feszültség az állkapcsodban okozhat kattogást, reggeli ébredéskor fáradtságot az arcodban a fogak mentén (be kell mozgatnod a fogaidat, hogy tudj velük dolgozni), de jel lehet az éjszakai fogcsikorgatás és még egy almába való jóleső harapás is nehézséggel járhat.

A képzés során dolgozunk az állkapocs lazításával, hiszen az a-, á-hangok ejtéséhez például nyitni kell az állkapcsot. A fenti tünetek lazulnak, elmúlnak, vagy csak ritkán mutatkoznak meg később, akkor is azt jelezve, hogy egy számodra nagyon feszült élethelyzetben vagy, de jellemzően nem folyamatosan kísérik tovább az életedet.

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál, s a megfelelő beszédtechnika megmaradjon.

egyensulyban.com