Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédhangfejlesztés

Amikor a torkod/nyakad behorpad beszéd közben,

az már erős feszültséget mutat a hangszalagok körül. Ha ehhez társul fogcsikorgatás is, akkor még nagyobb a feszültséged. A hangod ilyenkor lehet rekedt(es), el-elmenő, beremegő, elakadó, elhalkuló, magasra felcsúszó vagy éles, beszéd közben pedig sokat kell köszörülnöd a torkod, krákogsz vagy nyeldekelsz, köhécselsz.

Mikor van teljesen elengedve az állkapcsod? (A fogak csikorgatása ugyanis erősen tartott állkapcsot jelent.) Amikor gyaloglás közben azt veszed észre, hogy egymáshoz kocognak a fogaid. És nem attól, hogy fázol.

Mikor van elengedve a torkod? Amikor a beszédhangod gördülékenyen jön, a hangok csak úgy kibuknak belőled, s úgy érzed, a mellkasodból szólsz. A nyakad kisimult, a torkodban nincs gombóc.

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál.

egyensulyban.com