Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédhangfejlesztés

Ötletek a fáradt hangszálak és torok megnyugtatásához, ha nyirkos, hideg idő van és ez megviseli a hangodat.

Méz, mint nyugtató száraz torok ellen: amikor kapar a torkom és nem tudom a köhögést csillapítani, akkor egy-egy evőkanál mézet eszem akár éjjel is, mert ez bevonja a torkomat belülről és megállítja a száraz köhögésem. Ezt annyiszor ismétlem, ahányszor a köhögés elővesz. Fontos, hogy a mézre nem iszom vizet, mert így nem mosom le a jótékony bevonatot.

Cukor és nyers tojás sárgája: énektanárnőm az általános iskolában mindig ezt javasolta fellépések előtti napokra. Egy nyers tojás sárgáját összekeversz cukorral és máris kész a „hangszálenergiaétel”. Jó étvágyat!

Sós vizes öblögetés: ugyancsak megviselt torokra érdemes használni Nagyanyáim szerint. Egy pohár meleg vízbe oldj fel egy kanál sót és öblögess vele napjában többször is. A torkom meg szokott tőle nyugodni. Persze az a jó, minél jobb minőségű sóval teszed mindezt, például parajdi sóval. Ügyelj arra, hogy a sós vizet melegen használd!

Sós vizes borogatás: gyerekkoromban Édesanyám a gyakori megfázásaimat így is kezelte. Meleg, sós vízbe márts egy tiszta textilzsebkendőt, csavard ki és tedd kívülről a torkodra. Ezt egy másik puha, meleg, száraz sállal tekerd be. Aludj így éjszaka, vagy ha otthon vagy megfázással, akkor így is maradhatsz egész nap. Nekem bejött, és közben a sós párát belélegezve a hangképző szerveid is jobban érzik majd magukat.

A t még többféleképpen használhatod: fűtőtesten párologtathatsz sós vizet, vagy inhalálhatsz vele, esetleg a forró fürdővizedbe tehetsz belőle, vagy ha van sólámpád, éjszakára bekapcsolhatod. Mindeközben gyakorolhatod azt a légzést, amit nálam tanultál.

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál.

egyensulyban.com