Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédhangfejlesztés

Láttatok már csecsemőt beskálázni, mielőtt nekilódul a hangadásnak?

Nos, én még nem.

Hétvégén volt szerencsém 11 hónapos unokahúgomhoz, Biushoz. Ő most nem sírt, hanem beszédhangokat kezd el képezni. Nem olyan régen változott meg a hangja, úgyhogy hamarosan megszólal majd magyarul.

Szóval fogtam a kezemben Biankát és ő énekelgetett, hangpróbát tartott. Miközben tartottam, éreztem, hogy az oldala rezeg. Micsoda jó mellkaszönge és felszabadult hangadás! És mindegyikünk így kezdte a hangok képzését? Nem tudom, annakidején mikor vált a beszédem csendessé és zárttá, de annyi biztos, hogy sokminden lelki csapás után lett ilyen. Persze azóta megtanultam, hogyan adjak ki újra könnyedén hangokat. Csak elgondolkodtató, mennyire meghatározza a hangomat a lelki állapotom. Neked is?

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál.

egyensulyban.com