Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédhangfejlesztés

Csontkovács – „hangkovács”

Nemrégen csontkovácsnál voltam. Még aznap kaptam egy tanítványi visszajelzést a hangomról, hogy sokkal nagyobb lett és erősebb. Este pedig volt egy beskáláztatásom webkonferencia előtt, ahol észrevettem, hogy lejjebb tudtam menni a skálán és ki is énekeltem tisztán a nagyon mély hangokat, amiket eddig nem sikerült.

Mi történt? Hogyan hat ki az elmozdult csontozat a hangodra?
Ha nem bírsz kiegyenesedni és a hátadat megfelelően tartani, akkor nem tudsz a tüdő mélyebb rétegeibe áramoltatni levegőt, ami az alapfeltétele a szép és erős beszédhangnak.
Ugyanakkor a nyaki csigolyák elmozdulása másképpen állítja be a gégét, a nyak izmai feleslegesen feszülnek, ettől a hangod is feszültebb, vékonyabb lesz.

Tégy egy próbát: egyenesítsd ki úgy a nyakadat, hogy fejtetővel nyújtózkodsz, a nyaki csigolyáid pedig egy egyenest alkotnak és beszélj így, majd helyezd előrébb az álladat, mintha monitort néznél és így is próbáld ki a hangodat. Látod, mennyivel másképpen szól? Persze sok mindent érdemes még állítgatni magadon, hogy erősebb és teltebb hangod legyen, de a nyakad állása sokat jelent.

A csontkovácsom egyébként elmesélte, hogy nemrégen járt nála egy operaénekes, aki – miután helyre tette a gerincét – megnyert egy operaversenyt Szegeden.

Ha szükséged van egy jó és megbízható, budapesti csontkovácsra, akkor írj az info [at] hangfejlesztes.hu e-mail címemre, s elküldöm Neked az elérhetőségét.

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál.

egyensulyban.com