Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédtechnika

Marci, villamosmérnök

Fél év távlatából azt hiszem, hogy már jól meg tudom állapítani, hogy mi az a hatás, ami beépült a hangképzésembe, testi működésembe, sőt, sokkal pontosabban fogalmazok, ha azt mondom, hogy az életembe.

Most a naptáramat áttekintve nagyon meglepődtem, mert kiderült, hogy mindössze három hónapon keresztül jártam és csupán nyolc alkalommal vettem részt magánórán Zsuzsannánál. Az alapján, hogy mennyit sikerült tanulnom és összességében mekkora hatása volt rám, sokkal többnek gondoltam. Sajnos a vírushelyzet, utána pedig költözésem meggátolt, hogy tovább járjak az órákra – nagyon kíváncsi lennék, hogy meddig jutottam volna, ha azóta is folyamatosan járhattam volna Zsuzsannához.

Azért döntöttem el, hogy magántanárt keresek a hangom fejlesztéséhez, mert évek óta küzdöttem azzal, hogy beszéd közben gyakran elcsuklott a hangom és nem tudtam elég hangosan megszólalni, főképp stresszhelyzetekben, de gyakran a hétköznapokban is.

Az első és legfontosabb, ami az órákon azonnal kiderült számomra, hogy a problémám nem egy megváltoztathatatlan állapot, hanem gyakorlással és tudatossággal leküzdhető. Korábban azt hittem, hogy csak a hangok kiadását kellene megtanulnom, Zsuzsanna viszont megmutatta, hogy például a helyes légzés és testtartás, sőt, a magabiztosság és az önértékelés is olyan alappillérei a hangképzésnek, amelyek nélkül a siker ezen a téren elképzelhetetlen. A legfontosabbak, amelyeket sikerült már magamévá tennem: sikerült elérnem, hogy most már mindig egyenes háttal járok, ami az ember kisugárzását is alaposan megváltoztatja. De maga a járásom is sokat javult és a légzéstechnikám is mind hétköznapi helyzetekben, mind pedig sportolás közben. Mindezek mellett rengeteg apró és kevésbé apró lehetőséget megmutatott Zsuzsanna az órákon, amelyeket igyekszem fokozatosan beépíteni az életembe, legyen szó akár a hangom zöngésítéséről, a helyes ülésről, a stresszhelyzetek helyes kezeléséről, vagy az önbecsülés javításáról. Ez mind olyan dolog, amit mindenkinek tanulnia kellene, de nagyon kevesen vannak ezen ismeretek birtokában. Már csak az a tény is, hogy Zsuzsanna felhívta a figyelmemet ezekre a tényezőkre és szempontokra, megnyitotta előttem a nagyívű fejlődés lehetőségét.
 

Összefoglalva tehát megtanultam, hogy milyen sok mindent kell még megtanulnom, de ami még fontosabb, hogy Zsuzsannától megtudtam, hogy ez mind megtanulható, ráadásul nagyon jó iránymutatást is kaptam ahhoz, hogy milyen úton kell haladnom ebben az önépítkezési folyamatban!

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál, s a megfelelő beszédtechnika megmaradjon.

egyensulyban.com