Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédtechnika

Volt egy tanárom a középiskolában..

Neked is volt, mi ebben az érdekes?

Az, hogy nem bírtam ránézni, amikor beszélt. Már akkor is rossz fizikai érzetet keltett bennem a kieresedett nyak látványa. Nem az öregedés jele volt mindez nála, hanem a hangjának túlerőltetése. Ilyenkor ugyanis az inak és erek kilátszanak beszéd közben.

Ő mondta rám, hogy pösze vagyok.

De nem küldött vele sehová, csak megjegyezte. Ráadásul órán, mindenki előtt jegyezte meg.

Én meg nem mertem kinyitni ezek után a számat és sokszor eszembe jutott a megjegyzése, amikor beszélni kezdtem. Persze, hogy szégyelltem magam, mindenki szégyellné ilyen helyzet után magát és visszafogná a hangadását.

Szóval csak azért jeleztem ezt feléd, hogy tudd, én is kaptam a hangadásomra olyan megjegyzést kéretlenül, ami akadályozott a hang-os és magabiztos beszéd mihamarabbi elsajátításában. Vagyis nem vagy egyedül, ha esetleg Téged is így megbántottak váratlanul, egy sor ember előtt.

Megoldás?

Az ilyen emlékeket lelkileg oldani érdemes (szoktam is alkalmazni órán, amennyiben szükséges), hogy a hangadásod könnyebben visszaálljon a megfelelő beszédtechnika elsajátítása mellett. Így könnyebben lesz önbizalommal teli beszédhangod.

Sajnos e nélkül az ilyen megjegyzések, kigúnyolások, megalázó helyzetek akár hosszú évtizedekre befolyásoló hatással lehetnek egy-egy ember kommunikációjára.

És az is igaz, amíg lesznek negatív megjegyzések az emberek között egymás hangadásával kapcsolatban, addig nekem lesz munkám.

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál, s a megfelelő beszédtechnika megmaradjon.

egyensulyban.com