Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédhangfejlesztés

Milyen mellékhatása van a helyes beszédlégzésnek, ami érinti a gardróbodat?

Amennyiben még az idén ősszel elkezded a helyes légzés tanulását a hangadáshoz, mire odajutsz, hogy ismét nyár lesz, annyira megerősödik a hátizomzatod (ennek azért a gyógytornászok szoktak örülni), hogy a tavalyi bikinifelsőd, ami csattal rögzül a hátadon, bizony nem fog körbeérni.

Ugyancsak a melltartódon érzékelhetsz olyan változást, hogy kintebb kell kapcsolnod, vagy ha már nincs több kapocs, akkor irány a Röltex és vehetsz kiegészítő kapcsokat. Bár vegyesboltokban is láttam már hasonló kapcsokat árusítani.
És ne hidd, hogy a sportmelltartód megússza! Aerobik edző tanítványom például ”kinőtte” őket, ugyanis a gumírozás szűknek bizonyult egy idő után.

Szóval “nagyon sajnálom”, de valószínű, új bikinire lesz szükséged jövőre. Annak idején fiatal hölgy tanítványom ezt megtapasztalta és Ő is kimondottan “sajnálkozott” a történteken.

Nos, a tüdőkapacitás növekedése miatt a saját bőrömön megtapasztaltam azt is, hogy az egyik évben még jó volt rám a szatén ruhám, azonban a következő évi karácsonyi gálakoncerten már eléggé feszengtem benne a színpadon.
De a varrónőm is évről évre kintebb engedte a blézereim hátát, mert erősödtem - persze az éneklés erősebb légzőizomzatot követel, mint a hétköznapi beszéd, de amikor hozzám fordulnak az újonnan jelentkezők, akkor látszik, hogy ezeket az izmokat nem igazán használják megfelelően. Így amikor elkezdik edzeni a légzőizmaikat, bizony erősödik a hátuk - persze azért nem leszünk kigyúrtak tőle.

Aztán olyan ruhaügyi tapasztalat is megtörtént már, hogy a háromrészes öltöny mellényén kellett a hátul lévő csattal engedni, mert lefogta a légzést.
És bizony az ingek és blúzok, melyek passzosak, mind-mind a mellkas legszélesebb pontján pár hónap légzőizomedzés után szétnyíltak a gombok között. Egyébiránt a helyes mellkastartástól is ugyanez a jelenség valósul meg egy-egy szűk szabású ingen, blúzon. De ilyen esetben legalább láthatod, hogy jó méretet választasz-e egyáltalán…

Persze ha nem szeretnél változtatni a ruhatáradon, akkor nem ajánlom a beszédóráimat.

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, magyar tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál.

egyensulyban.com