Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédtechnika

Lelkierő = levegő

Szabad levegőt vennem, hiszen mások is ezt csinálják.” - állapította meg Hölgy tanítványom az első órája után.

Ahhoz, hogy magabiztos hangod legyen, szükség van bizony megfelelő mennyiségű levegőhöz. Ez okoz egyfajta kellemes hangerőt, és ha jól megtanulod a levegőd kiengedésének szabályzását is, akkor lesz szépen zengő és jól terjedő, mélyebb hangod.
Ha van levegőd, akkor van hangod igazán és bizony mindenki lélegzik, tehát Neked is szabad lélegezni, vagyis élni.

Amikor szeretsz megnyilvánulni egy beszélgetésben, akkor kiengeded a levegődet, vagyis van lelkierőd a nagyobb hangadáshoz, ahhoz, hogy megmutasd magad, a gondolataidat, érzéseidet és véleményedet szabadon tudd közölni.

Mi történik, ha nincs lelkierőd?
Például gyászolsz, vagy testi-lelki-szellemi fáradtságot élsz meg, de elővehet szorongás, feszültség, stressz is (vagy nem tudod, hogyan közöld a másik emberrel a benned lévő dolgokat). Ilyen esetekben nem akarunk megnyilvánulni, kifelé beszélni, tehát fárasztó lesz a beszéd, a hangadás is, vagyis a kilégzés, hiszen éppen befelé figyelünk.

Ha van lelkierőd, akkor kiengeded a levegődet.

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál, s a megfelelő beszédtechnika megmaradjon.

egyensulyban.com