Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
info [at] hangfejlesztes.hu

Találd meg a Magabiztos Hangod! – Beszédtechnika

Könnyed hangképzés alapjai

Kaptam egy videoanyagot, amin az egyik magyar énekesünkkel folytatnak riportot. Általam is kedvesnek tartott énekes, mert van kisugárzása a színpadon és mindig jól választja meg a dalait. Nevet azért nem írok, mert nem kért tőlem véleményt, így csak egy megfigyelésemet osztom meg most, amit másoknál is tapasztaltam.

Szóval a riport előtt úgy tudom, énekelt. Ezt abból is le lehet következtetni, hogy a riport alatt rengetegszer köszörülte a torkát és rekedtes hangja lett. Ennek egyik oka - tapasztalataim szerint - a következő lehet: sok helyen gégéből énekel. Mit jelent ez? Az énekhang is, ugyanúgy, mint a beszédhang hangereje két dologra épül: helyes levegővétel és mellkasrezonancia. Ha valamelyik nem működik, akkor a kiesett erősítést a gége adja, a gégénk erőlködik hangkiadáskor. Ennek külső jele a nyakizmok és erek kidagadása énekesek esetén, valamint a magánhangzók beszorulása, elszorítása. Helyes hangerőképzéssel sohasem tesszük tönkre a gégénket. Nem lesznek olyan tapasztalataink, hogy az éneklés miatt a hangszálunk gyakran beteg, vagy a sok beszéd esetén a torkunk nagyon fáradt és már fáj. Ha az éneklő ember eléri, hogy minden magánhangzónál a torka nyitva legyen, akkor gyönyörű, csengően szóló énekhang keletkezik, mely akár 3 oktávnyi szélességben is egyforma erősséggel szól úgy, hogy közben nem érzékeljük a hangszínben a váltásokat. Ezekkel a váltásokkal egyébként mindenkinek meggyűlik a baja, ha éneklésbe fog.

A másik, ami miatt valaki éneklés után nehezen tudja kezelni a beszédhangját az, hogy sokat énekel magas hangokon. A sok magas hang kiadása miatt olyan érzés keletkezik, mintha a hang fent maradt volna a padláson. De van rá megoldás, hogy visszahozzuk.

Egy szó mint száz, ha a tüdőnk mélyebb rétegeibe lélegzünk és keletkezik egy nagy levegőoszlop, az alátámasztja a gégét, vagyis a gégében keletkező hanghullámokat. A másik támaszt a mellkas rezgésbe hozása adja. E két alapvető dolog alkalmazásával a rekedtség elkerülhető és nagyon szép, mélyebb beszédhangunk lesz.

Tóth Zsuzsanna

hangfejlesztő, tanár, előadóművész
E-mail: info [at] hangfejlesztes.hu

Üdítő volt minden Nála eltöltött óra. A reklámfilm forgatása alatt is nagy segítségemre volt, kon­­centrálttá tett és előhozta belőlem a kigyakorolt és meg­erő­sített hangomat. Én persze ebből semmit nem érzékeltem tudatosan… mások viszont igen. A filmmel kapcsolatban az első megjegyzések azok voltak, hogy „milyen szépen beszélek”. És valóban! Nekem is nagyon tetszik! :-)

Gergye Laura, „a Turbó-diéta háziasszonya”
A reklámfilmet itt tekintheted meg »

A magabiztos hang létre­hozásá­­hoz elengedhetetlen a helyes testtartás. Tamás Krisztina segített nekem abban, hogy a helyes tartást elérjem, így könnyebben tudjak lélegezni, ami a normál hangerő alapvető támasza minden emberi hangadásnál, s a megfelelő beszédtechnika megmaradjon.

egyensulyban.com